Uppsalas solarier utan kontroll

Det ska bli säkrare att sola solarium i Uppsala. Från och med i höst ändras lagen så att varje kommun måste sköta tillsynen av solariers utrustning och information. Sådan tillsyn saknas i dag i Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-05-29 00:01
Sedan 1991 har landets kommuner haft möjlighet att frivilligt ta över tillsynen av solarier. Cirka 150 kommuner, däribland Tierp, Sigtuna, Norrtälje, Heby, Östhammar och Enköping, har tagit den möjligheten. Uppsala är däremot en av de kommuner som valde att inte ta över tillsynen av hur strålskyddslagen efterlevs på stadens solarier.
- Varför man inte gjorde det i Uppsala vet inte jag, säger Hannaes Vidmark, avdelningschef på Uppsala kommuns miljökontor.

Vad tycker du om att tillsynen nu åläggs kommunen?
- Det är nog vettigt och riktigt. Annars blir det ju två olika tillsynsmyndigheter på samma ställe.
I dagsläget kontrollerar miljökontoret hygienen på solarier. Men när det gäller strålningen från solarierna så finns ingen egentlig kontroll av solarierna i Uppsala. Statens strålskyddsinstitut (SSI) gör visserligen stickprover ute i landet, men det är endast om de har fått uppgifter om att någonting är fel - till exempel att lysrören är för starka. Och anmälningar till SSI görs ganska sällan.
- Det brukar vara ett halvdussin anmälningar om året, men det är bara toppen av ett isberg. Många kommer ut från solarier alltför röda, men då tycker de bara att det har tagit bra och att de har fått valuta för pengarna, säger Ulf Wester.

Att kommunerna nu tvingas ta över tillsynen kommer med all säkerhet göra det säkrare att sola solarium.
- Det finns undantag, men de anmälningar som vi får in kommer nästan uteslutande från de kommuner där man inte har haft tillsyn. Så tillsynen gör nytta, menar Ulf Wester, som berättar att människor i åldern 18-24 år är överrepresenterad bland solariebesökarna.
- Uppsala är en universitetsstad med många unga människor. Och solarier står i Sverige för 5-10 procent av alla solrelaterade brännskador, vilket är alldeles för mycket.

De nya starkare lysrören som nu finns gör det ännu viktigare att det finns en ordentlig kontroll av utrustningen på solarier.
- Företag som har solarier konkurrerar ofta genom att erbjuda så stark solning som möjligt. Men samtidigt ökar risken för allvarliga konsekvenser vid tekniska fel eller mänskliga missbedömningar. Det är ungefär som att en olycka på vägen blir allvarligare ju högre hastigheten är, säger Ulf Wester.
FAKTA
Vid tillsyn av solarier ska bland annat följande punkter kontrolleras:
  • det ska vara rätt lysrör
  • solariesolen får inte vara starkare än tropisk sol
  • skyddsglasögon ska finnas
  • det måste finnas varningstexter om farorna med att sola solarium
  • det ska finnas en affisch med generella råd kring solariesolning
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om