Uppsalas solenergi ska mångdubblas

Uppsala kommun ökar satsningarna på solenergi kraftigt. Målet är högt satt. Redan år 2020 ska 30 megawatt solceller vara installerade. Gottsunda centrum är störst i stan.

På taket. Tre av fyra solcellsanläggningar är klara på Gottsundas tak, berättar Ann Edlund.

På taket. Tre av fyra solcellsanläggningar är klara på Gottsundas tak, berättar Ann Edlund.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-09-24 09:00

De syns inte från marken men finns där ändå, solcellerna. Tre anläggningar har installerats på Gottsunda centrums tak under det här året och en fjärde är på gång på det nya kontorshuset. Total kostnad: drygt 2,5 miljoner kronor. En av anläggningarna finns på taket närmast Gottsundabadet. Den har 253 solceller tillverkade i Kina.

– Vi räknar med att få cirka tio procent av elen från solen på det här sättet. Tanken är att bygga ut anläggningar över så stora delar av våra tak som möjligt och vi diskuterar med flera av de företag som finns i centrumet om det, säger Ann Edlund, miljö- och kvalitetsansvarig vid Uppsala kommuns fastighets ab som äger Gottsunda centrum.

Att montera solcellerna tog bara en vecka. De sitter på långa konsoler som vilar mot taket. Små betongfundament håller dem kvar, inga skruvar eller andra fästanordningar behövs.

Den producerade elen använder Gottsunda centrum för egen del. Det behövs för att driva hissar, belysning, öppna och stänga de automatiska dörrarna, och för att kyla centrumet när det är varmt på sommaren

Men hur lönsamt är det?

– Det är lönsamt. Sedan i mars ha vi producerat över 150 megawattimmar el. Hittills har de tre anläggningarna tillsammans givit oss el värd 150 000 kronor, då är inte året slut. När den fjärde anläggningen är installerad blir det ännu mer, säger Ann Edlund.

Men kalkylen bygger bland annat på ett investeringsbidrag från länsstyrelsen på 30 procent.

– Utan bidrag tar det längre tid innan investeringen betalar sig, drygt 20 år. Men solcellernas livslängd är minst 25 år så det blir lönsamt för oss på lång sikt ändå, säger Ann Edlund.

Satsningarna ingår Uppsala kommuns storstilade planer för solcellsutbyggnaden. Fram till 2020 ska 30 megawatt vara installerade och till 2030 hela 100 megawatt.

– Men det här är mål för hela Uppsala kommun. 30 megawatt motsvara solceller på 6000 villatak. Tanken är att företag, privatpersoner, lantbrukare, bostadsrättsföreningar och alla andra som vill ska investera i solceller. Kommunens roll är att ta ledartröjan och stödja nya projekt och idéer, säger Kristina Starborg som är utvecklingsledare för solenergi.

Ett exempel på det är kommunens bolag Industrihus som undersöker möjligheterna att hyra ut kommunala tak till företag som vill bygga solelanläggningar. Enligt Kristina Starborg har också Uppsalas parkeringsbolag planer på att installera solceller på p-husens tak och kanske också på hela väggpartier för att förse byggnaderna med den el som behövs.

– Akademiska hus och fastighetsbolaget Vasakronan har satsat på solceller och landstinget planerar för solcellsutbyggnad. Skolfastigheter kommer att installera på flera skolor och har redan byggt en anläggning på Fyrisskolan. Intresset bland villaägarna är stort, säger hon.

Har Sverige den sol som behövs? Vintertid är det ju ganska solfattigt?

– Det är riktigt. Men sett till hela året så har Sverige lika mycket sol som Mellaneuropa och solcellerna fungerar bättre och ger mer el när det är lite svalare som här i Skandinavien. Men visst, energin är ojämnt fördelad mellan årstiderna.

Klarar Uppsala kommun målet om att installera 30 megawatt solel på tre år?

– Vi jobbar för att klara det. Tanken är att Uppsala ska bli landets mest solenergitäta stad. Vi gör det här både av miljöskäl och ekonomiska skäl och vi har mer än fördubblat antalet solceller på ett år, säger Kristina Starborg.

De senaste årens kraftiga prisfall på solceller har bidragit till det. När Ann Edlund jämförde solcellspriser år 2012 kostade en anläggning i Gottsunda centrum 2,5 miljoner att installera.

– I dag får vi fyra för samma pris, säger hon.

Så mycket solenergi har kommunens olika bolag installerat

De kommunala bolagen i Uppsala kommun har hittills installerat nära 1 megawatt, MW solenergi och har cirka 430 kW i pipeline.

Skolfastigheter: 0,29 MW

Industrihus: 0,18 MW

Ukfab: 0,19 MW

Uppsalahem: 0,1 MW

Sportfastigheter: 0,07 MW

Fyrishov: 0,06 MW

Uppsala Vatten: 0,05 MW

Totalt: 0,94 MW

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om