Tomt- och småhuskön har funnits sedan 1960-talet. I dag står cirka 1 400 personer i kön. Vissa har köat i decennier. Politikerna anser dock att kön är tung att hantera rent administrativt och att den dessutom är ineffektiv.
– Vi måste se till att fler familjer kan förverkliga sina bostadsdrömmar. Att införa en modern och effektiv förmedling av kommunala småhustomter är en viktig pusselbit i det arbetet, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet som föreslagit att avskaffa kön.
Anledningen till att den är ineffektiv är att köande som fått ett erbjudande behövt betänketid i flera veckor. Har de valt att tacka nej har erbjudandet gått vidare till nästa person i kön och så vidare. I vissa områden har det gått trögare att sälja tomter än i andra.
– I Lindbacken öster om Uppsala har vi haft tomter som vi inte kunnat sälja alls via kön. När vi lade ut dem till en fastighetsmäklare så kunde vi sälja några tomter direkt. I dagsläget finns 30 tomter till försäljning i Lindbacken, säger Johanna Viring Till, som ansvarar för kön.
Tomtpriset har varit fast för dem som stått i kön. Det har lett till att vissa har valt att sälja en tomt i ett attraktivt läge vidare på spekulation när de byggt ett hus på den. Kommunen har försökt förhindra det genom olika avtalsvillkor eller påföljder i form av viten, men det har inte haft avsedd effekt.
– Nu kommer kommunen i stället att sälja attraktiva tomter till högstbjudande via mäklare. Men kommunen ska också på egen hand sälja tomter, säger Johanna Viring Till.
Det rör sig dock inte om några mängder. Sedan 2009 har kommunen sålt 120 tomter.