Uppsalaskolor mindre utsatta

Uppsalas skolor fick färre påhälsningar av inbrottstjuvar i sommar, jämfört med tidigare år. Skadegörelsen har minskat något, men kostnaden beräknas ändå uppgå till över fyra miljoner kronor på helåret.

Uppsala2010-08-29 09:07

Klotter, fönsterkross och annan skadegörelse på skolgårdar hör till vanligheterna när det vankas hösttermin. Ändå har kommunen sett en minskning av antalet anmälda fall. Det säger Tony Sundquist, avdelningschef på teknik och service, som varje år får rapporter om skadegörelser på kommunens skolor.
– Skadegörelsen har minskat om man ser till att kostnaderna ligger på samma nivå som tidigare och samtidigt som det skett en prisökning. Det kan bero på att vi har satt in extra resurser i form av bevakning vid skolorna. Vi försöker också synliggöra kostnaderna så mycket som möjligt så att vi tillsammans med skolorna hjälps åt med att minska på skadegörelsen.

Förutom glaskross, klotter och annan skadegörelse på skolgårdarna har det hänt att personer saboterat utrustning inne i byggnaderna. Till exempel händer det att någon tar sig in, vrider på vattenkranar och orsakar översvämningar. Men Tony Sundquist säger att det varit färre inbrott i sommar med skadegörelse som följd.

Dick Larsson, fastighetsutvecklare i Uppsala kommun, har vid det här laget vant sig vid att se reparationskostnader på hundratusentals kronor. På helåret brukar det handla om 750 000 kronor i klotterkostnader och runt 3,5 miljoner för fönsterkross och annan skadegörelse.
– Man tycker att det är onödigt och sorgligt. Ska det behöva vara på det här sättet?

För några år sedan försökte fastighetskontoret minska på skadegörelsen vid en skola genom att erbjuda eleverna en klassresa. Dick Larsson berättar att kommunen erbjöd sig att finansiera resan, under förutsättning att pengarna inte gick åt till att reparera nya skador. Dick Larsson berättar att ny skadegörelse gjorde att det inte blev några pengar över till resan.
– Men det kanske inte alls var ungdomarna på skolan som orsakade skadegörelsen, påpekar han.

Tony Sundquist tycker att skolorna själva skulle få ansvara för mer av de kostnader som vandaliseringen orsakar.
– Då synliggör man kostnaderna och skolan måste mer aktivt jobba mot skadegörelse.
I dag får skolorna endast stå för kostnader där man anser att skolan bör ha koll på eventuell skadegörelse, till exempel inomhus under skoltid. Allt annat betalar fastighetskontoret.
– Det är våra underhållspengar som går åt och det går inte att försäkra sig mot sånt här. Inget försäkringsbolag vill ordna en sådan försäkring, säger Dick Larsson.

Fakta

Skolor brukar utsättas för fönsterkross och klotter, både under sommarlovet och under den första veckan in i höstterminen. Några av de skolor som vid flera tillfällen utsatts för skadegörelse i sommar:

  • Valsätraskolan
  • Sävjaskolan
  • Stenhagenskolan
  • Brantingsskolan
  • Björklinge kyrkskola
  • Kvarngärdesskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om