Nya upptäckten – rekordgamla fotspår

På en stenplatta i Australien har forskare från Uppsala universitet hittat rekordgamla fotspår. Upptäckten kan kasta om tidslinjen för reptilernas uppkomst.

Bilden visar en konstnärs tolkning av hur den tidiga reptilen kan ha sett ut.

Bilden visar en konstnärs tolkning av hur den tidiga reptilen kan ha sett ut.

Foto: Marcin Ambrozik

Uppsala2025-05-15 20:08

En 355 miljoner år gammal stenplatta med spår av fötter med långa tår och klor har hittats i Australien. Fyndet skjuter tillbaka reptilernas ursprung med 35 miljoner år.

− Plattan bär välbevarade fotspår av fötter med långa tår och tydliga klor. De är de äldsta spåren efter kloförsedda fötter i världen. Det är häpnadsväckande att en enda stenplatta, så liten att en person kan lyfta den, ifrågasätter allt vi trodde vi visste om när de moderna tetrapoderna uppkom, säger Per Ahlberg, professor vid Uppsala universitet, som ledde studien, i ett pressmeddelande.

Tetrapoderna utvecklades ur de fiskar som lämnade havet för ungefär 390 miljoner år sedan. De blev förfäder till alla moderna landlevande ryggradsdjur, det vill säga groddjur och amnioter, en grupp som omfattar däggdjur, reptiler och fåglar.

Tidigare har forskare hittat fossiler från amnioter som är ungefär 320 miljoner år gamla. De nya spåren är 355 miljoner år gamla, alltså 35 miljoner år äldre.

Forskarna kan se att fotspåren kommer från en reptil genom formen på foten och att det finns spår av klor, vilket fanns hos alla tidiga amnioter men inte tetrapoder.

− De mest spännande upptäckterna har inte gjorts ännu. Det finns oerhört mycket att upptäcka ute i fält. De här australiska fotspåren är bara ett exempel, säger Grzegorz Niedźwiedzki, en av forskarna i projektet, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!