Det visar en studie bland drygt 20 000 kvinnor och män i Enköping och Håbo. Studien publiceras i facktidskriften Clinical Gastroenterology and Hepatology.
– Våra till synes märkliga resultat stöder den så kallade hygienhypotesen, som säger att en allt för ren miljö med låg exponering för mikroorganismer kan påverka immunsystemet på ett sätt som ökar benägenheten att utveckla astma, allergier och autoimmuna sjukdomar. Detta skulle också kunna vara en förklaring till varför inflammatoriska tarmsjukdomar ökar i samhället, säger professor Jonas Ludvigsson vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet och Universitetssjukhuset i Örebro.
I mitten av 1970-talet genomgick deltagarna i studien en undersökning av munhålan och besvarade en hälsoenkät. Ingen av deltagarna hade någon tarmsjukdom när kontrollen av deras munhälsa gjordes, men under de upp till 40 år som de därefter har följts upp insjuknade 209 av dem i någon av de båda inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom.
När forskarna analyserade vilka som hade insjuknat upptäckte de ett samband mellan deltagarnas munhälsa och risken de båda kroniska tarmsjukdomarna. Ju sämre munhälsa, desto lägre var risken för ulcerös kolit och Crohns sjukdom.
– Allra tydligast var detta samband för dem som hade så dålig munhälsa att de förlorat de flesta av sina egna tänder. För dem var risken för någon inflammatorisk tarmsjukdom nästan halverad. Att ha riktigt mycket tandsten hade också samband med sänkt risk, men bara för Crohns sjukdom. Sambanden finns kvar även efter att vi tagit hänsyn till till exempel skillnader i tobaksvanor mellan personer med dålig och bra munhälsa, säger Jonas Ludvigsson.
Det fanns även en tendens, om än inte statistiskt säkerställd, till minskad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar för dem som hade haft sår och svampinfektioner i munnen.
Är det dags att sluta borsta tänderna och att inte ta bort tandsten hos tandhygienisten för att få ett skydd mot inflammatoriska tarmsjukdomar?
– Nej, nackdelarna av att ha dålig munhälsa överväger med råge den jämförelsevis lilla fördelen av en sänkt risk för ett par trots allt ganska ovanliga sjukdomar. Däremot kan fortsatt forskning kring "hygienspåret" förhoppningsvis leda till nya sätt att förebygga och behandla inflammatoriska tarmsjukdomar, till exempel genom påverkan på bakteriefloran i tarmen, säger Jonas Ludvigsson.