"Utan testet hade jag inte levt i dag"

Innan han själv drabbades hade Anders Lundström inte hört talas om brustna pulsåderbråck. Ändå tvekade han aldrig att gå när han för fem år sedan kallades till undersökningen med ultraljud.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-09-25 20:27

– Det känns självklart att komma om jag får en kallelse från vården. Om jag inte hade gjort det skulle jag säkert inte ha suttit och pratat med dig här i dag, säger Anders Lundström.

De allra flesta 65-åriga män som genomgår rutinkollen av buken med ultraljud får det lugnande beskedet att deras stora kroppspulsåder är helt normal och förmodligen fortsätter att vara det under resten av deras liv.

För Anders Lundström däremot visade undersökningen att han hade ett pulsåderbråck i buken, och fortsättningsvis måste gå regelbundna undersökningar med ultraljud för att ha koll på att det inte växte sig farligt stort.

– Länge höll sig bråcket ganska lugn, men i januari förra året visade det sig att det på kort tid vidgats betänkligt och att det var dags att genomgå en operation. Väntetiden kändes rätt stressig, i synnerhet efter att operationen en gång ställdes in i allra sista stund på grund av personaltid, berättar Anders Lundström.

Dagen före midsommar förra året blev operationen till sist av. Under det flera timmar långa ingreppet ersattes den vidgade delen av kroppspulsådern med en konstgjord kärlprotes.

– Jag var väldigt trött när jag vaknade upp efter narkosen och minns inte så mycket av det första dygnet efter operationen. Men jag kommer ihåg att kirurgen kom och berättade att det var i senaste laget jag blivit opererad. Tydligen var pulsådern bitvis så försvagad att det fanns antydningar till små hål i den, säger Anders Lundström.

Han blev kvar en vecka på sjuhuset och efter ytterligare en veckas vila i hemmet i Storvreta togs det 40-tal så kallade agraffer som häftat ihop operationssnittet stygnen på vårdcentralen.

Pulsåderbråck i buken är mycket vanligare hos rökare än hos personer som aldrig har rökt.

– Efter att jag fick diagnosen för fem år sedan trappade jag visserligen ner på piprökningen, men det var inte förrän strax före operationen som jag slutade helt. Tre dagar tog jag hjälp av nikotintuggummin, men de smakade så fruktansvärt illa att jag slutade. Det gick bra att sluta röka ändå, säger Anders Lundström.

Intervjun görs i kafeterian vid Akademiska sjukhusets huvudentré, en stund efter det att Anders Lundström lämnat blodprover och fått blodtrycket uppmätt på kärlmottagningen i närheten.

– Jag fortsätter att gå hit regelbundet och lämna prover eftersom jag är med i en forskningsstudie kring orsaker till pulsåderbråck, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om