Utbildade går arbetslösa i bristyrke

Både brist och överskott. Och alldeles för många som utbildas till arbetslöshet. Det är situationen för VVS-montörer i Uppsala.

Uppsala2015-02-05 08:02

VVS-montör är ett yrke med goda jobbmöjligheter i Arbetsförmedlingens rapport. Men frågar man branschen vill man absolut inte att det utbildas fler. Och bristen handlar om erfarna VVS-montörer. På nyutbildade är det ett stort överskott.

– Man utbildar alldeles för många. Marknaden här har ingen möjlighet att ta emot alla. Det måste bli ett bättre samarbete mellan branschen och utbildningsenheterna, säger Mats Lennestål, vd för Lennestål VVS i Uppsala.

Resultatet är att många av dem som går ut gymnasiets VVS-utbildning inte får någon lärlingsplats, och därmed heller ingen anställning.

Företagen anser inte att den kompetens man har som nyutexaminerad räcker till. Därför har man ett system med lärlingsutbildning som kompletterar gymnasieutbildningen.

– 80 procent av utbildningen får de när de börjat hos oss, säger Mats Lennestål.

Men branschen domineras av småföretag som måste kunna debitera varje timme av sina kunder. Och då kan det vara svårt att ta sig an en lärling som behöver handledning.

Antalet tillgängliga lärlingsplatser kan variera över tiden. Under 2014 skedde en kraftig nedgång och i hela landet tecknades bara 600 avtal om lärlingsplatser. 2011 var siffran 950. Samtidigt har ungefär lika många gått ut utbildningen varje år, i fjol var det 1 200. Leif Ekström, företagsrådgivare på branschorganisationen VVS-Företagen, är medveten om problemet.

En möjlig lösning är att se över gymnasieutbildningarna så att de nyutexaminerade studenterna har en bättre grund att stå på.

– Då kan de gå snabbare genom lärlingstrappan så att man får en större genomströmning, säger Leif Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om