– Vi är helt förda bakom ljuset av ledningen. Det finns inte en chans att vi kan reda upp den här situationen, säger Leif Norrgren, prefekt för Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap.
I veckan har han och de övriga cheferna, prefekterna, inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, träffat ekonomer inom SLU för att gå igenom det sparbeting som väntar efter flytten till 1,7-miljardersbygget VH-centrum. Nästan 50 miljoner kronor om året måste sparas - i tre år. Därtill finns redan underskott som måste hämtas in.
– Det är helt orimligt, säger Leif Norrgren.
I en insändare i UNT i fredags hävdar en annan prefekt inom fakulteten, Torkel Ekman, tillsammans med tidigare prefekten Bernt Jones att veterinärutbildningen är ”mycket allvarligt hotad”. Nedskärningarna kan inte göras utan att så stora delar av utbildningen tas bort att det blir svårt att utbilda legitimerade veterinärer, menar de. Leif Norrgren och fler chefer som UNT talat med, håller med.
– Nedskärningen motsvarar 50 högre lärartjänster eller professorer och de är själva navet i veterinärutbildningen, säger Leif Norrgren.
Även utbildningen till husdjursagronom är akut hotad. Det menar Margareta Emanuelson, prefekt vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård.
– Vi har fört fram detta till ledningen i ett antal år, men ingen har lyssnat. Det är helt omöjligt att spara det som krävs och det äventyrar hela vår verksamhet. Det är faktiskt så, säger hon.
En avgörande del i kritiken mot universitetsledningen har varit de dubbla budskap om hur de höjda hyrorna ska klaras, som ledningen gett till olika grenar av universitetets verksamhet. Det här har lett till en svekdebatt där i stort sett alla upplever sig mer eller mindre lurade.
Erling Strandberg, prefekt och chef vid Institutionen för Husdjursgenetik, också inom VH-fakulteten, har varit involverad i frågan ända sedan det stod klart att ett nybygge var nödvändigt på grund av mögel- och fuktskador i dagens lokaler.
– Vi har blivit grundlurade av rektor och av den tidigare universitetsdirektören, Ulf Heyman. Vi var godtrogna nog att tro på löftet om 15 procents hyreshöjning. Men med de nivåer som nu nämns hade vi aldrig gått med på att man skulle fortsätta byggplanerna på det sätt som man nu gjort, säger han.
Har du förtroende för universitetsledningen?
– Nej, verkligen inte. Genom att bryta sitt löfte om hyresnivån för vår fakultet har de ur min synvinkel helt förbrukat sitt förtroendekapital.