– Vi kunde inte hålla platser öppna, säger Elisabeth Nelson, verksamhetschef på urologkliniken på Akademiska sjukhuset.
Det var i mitten på november som verksamheten stängde ner för att flera på avdelningen blivit smittade med covid-19. En patient hade med sig smittan in på sjukhuset, och några hade smitta i familjen. Detta ledde till att hela arbetslaget smittades. Sammanlagt fick nio av 60 medarbetare på kliniken positiva svar på sina covidtester.
– Vi har haft visir, munskydd och verkligen hållit på hygienrutinerna. Men det är en smittsam sjukdom, säger Elisabeth Nelson.
Efter att personalen som var smittad skickades hem hoppades hon kunna öppna upp verksamheten igen. Men under dagarna som följde fick flera i personalen positiva svar från sina coronatester trots att de inte visat några symtom. Det fick konsekvenser på hela sjukhusets vårdplatssituation med många överbeläggningar som följd.
– När vi stänger ner vårdplatser för att vi inte har personal så måste patienterna läggas på andra avdelningar, det är som ett dominospel, säger Elisabeth Nelson.
Efter en vecka kunde verksamheten börja som vanligt igen på urologavdelningen och idag är alla i personalen återställda. Sedan dess har ingen på urologen testat positivt.
– Men det finns en poäng här och det är att det är väldigt sårbart när personalen blir smittad på en verksamhet. Man vet aldrig när det dyker upp en covid-patient, säger Elisabeth Nelson.
Flera röster har höjts inom sjukvården för att prioritera vårdpersonal med coronavaccinet som nu börjat distribueras bland patienter och brukare på äldreboenden. Vårdpersonal med covid riskerar att bära på smittan till varandra, smitta sköra patienter samt behöva sjukskriva sig när de behövs som mest.
Läkarfacket har protesterat mot att man inte prioriterat sjukvårdspersonalen.
– Om personalen blir sjuk kan ingen ta hand om de allra sjukaste. Det är fråga om liv och död och vårdgivarna är en flaskhals, säger Anna Rask-Andersen på Uppsalas läkarförening.
Under tisdagen kom ett beslut från Folkhälsomyndigheten att regioner även får prioritera vårdpersonal för vaccinering.
Elisabeth Nelson på urologen tycker att det är positivt eftersom det kan göra att utbrott som det som inträffade i november kan undvikas.
– Det känns som att det rör på sig i rätt riktning, säger Elisabeth Nelson.