I våras lämnade Uppsala kommun via advokatbolaget Mannerheimer & Swartling in sin avsiktsförklaring till Näringsdepartementet som sköter kommunikationen med EU-kommissionens handläggare i Bryssel. Sedan dess har handläggarna haft en rad kontakter med Bryssel och Mannerheim & Swartling kring olika former av kompletteringar. Det gäller fördjupad information om hur marknadssituationen ser ut för arenaprojektet och mer detaljerade frågor om vilka affärsmässiga överväganden som ligger bakom de avtal som kommunen slutit med det privata bolag som ska bygga Uppsala arena.
- Det är den sortens frågor som Bryssel vill ha svar på i de flesta liknande fall. Det är inte så lätt att arbeta fram ett underlag som räcker för att EU-kommissionen ska kunna göra en bedömning, och det tar tid, säger Magnus Lindbäck departementssekreterare vid Enheten för marknad och konkurrens vid Näringsdepartementet.
Så länge den processen pågår räknas den anmälan som gjorts av arenaprojektet enbart som preliminär. När alla kompletteringar är klara kommer departementet i samarbete med kommunen att skicka en formell anmälan. Det innebär att EU-kommissionen formellt får materialet på sitt bord.
- Från den tidpunkt en komplett anmälan kommit in har kommissionen två månader på sig att göra en preliminär bedömning av om åtgärden är tillåten. Skulle det visa sig att kommissionen inte kan godkänna stödet efter en preliminär bedömning kan kommissionen besluta att inleda en fördjupad prövning som kan ta betydligt längre tid. Men det flesta ärenden avslutas inom två månader, säger Magnus Lindbäck.
Frågan är då när den förberedande process som nu pågår är färdig?
- Det kan jag inte svara på. Allt beror på hur lång tid det tar att ta fram svar på de frågor som tjänstemännen i Bryssel har om projektet, säger Magnus Lindbäck.