Utnyttjade kryphål – reglerna skärps

För att kunna arbeta med unga pojkar trots sin brottsbelastning utnyttjade 33-åringen ett kryphål i lagen. Den första augusti ändras reglerna så att kryphålet täpps igen.

UNT 8 mars 2017

UNT 8 mars 2017

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2017-07-30 08:02

Den som ska jobba bland barn på exempelvis skolor måste lämna in ett utdrag från kriminalregistret till arbetsgivaren. Den som har dömts för vissa brott, bland annat barnpornografibrott, har inte rätt att arbeta med barn och ungdomar.

Hur kommer det sig då att den 33-årige Uppsalabon lyckades få anställning på skolor trots att han är straffad för just barnporrbrott? Svaret är att han hade fått en så kallad åtalsunderlåtelse. Det innebär att mannen erkände brottet och blev lagförd men utan att åklagaren tog ärendet till domstol.

Till saken hör att just åtalsunderlåtelser gallras bort när kriminalregistret skrivs ut för den som söker skoljobb. Det registerutdrag som den arbetssökande visar arbetsgivaren är därmed fläckfritt.

Det här upptäckte kammaråklagare Pontus Melander i Uppsala när han tidigare arbetade med en utredning kring 33-åringen. Han tyckte det hela var märkligt men kunde bara konstatera att det var fritt fram för 33-åringen att arbeta på vilken skola som helst.

Pontus Melander uttalade sig i UNT i våras vilket bidrog till att Polismyndighetens rättsavdelning fick upp ögonen för problemet.

Polisen skrev till regeringen och begärde en regeländring med motiveringen att personer som var olämpliga att arbeta med barn ändå kunde få anställning i de fall det handlade om en åtalsunderlåtelse.

Den första augusti ändras förordningen och hädanefter måste det framgå i registerutdraget om en person även fått åtalsunderlåtelse för vissa brott. Det gäller om en person söker jobb vid bland annat förskolor, grundskolor och vårdboenden.

– Så borde reglerna ha varit utformade redan från början, kommenterar Pontus Melander.

I debatten har det kommit krav på ytterligare regelskärpningar. I nuläget är det bara mycket grova brott som skrivs in i det kriminalregisterutdrag som krävs för arbeta bland barn och unga.

Där anges till exempel om någon gjort sig skyldig till grov misshandel. Men om en person dömts för ringa misshandel, som att ha slagit en elev, då framgår det inte av utdraget.

– Jag förstår inte varför man ska gallra så hårt när utdraget skrivs ut, säger Pontus Melander.

Det här frågan har polisen dock inte diskuterat med regeringen.

– Vi valde att bara ta upp frågan om åtalsunderlåtelser eftersom vi snabbt ville få igenom en regeländring på den punkten, säger Ove Nilsson, jurist vid polisens rättsavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om