Utöyaöverlevare talade om extremism

Han överlevde massakern på Utöya, och leder i dag ett politiskt ungdomsförbund som är betydligt större än innan dådet. Nu uppmanar Eskil Pedersen alla att ta vardagsdebatten mot rasismen och våldet.

Eskil Pedersen besökte Uppsala på torsdagen.

Eskil Pedersen besökte Uppsala på torsdagen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-05-10 20:05

– Alla har ett ansvar, säger han.

Dagen före den 22 juli i fjol satt Eskil Pedersen, ordförande i Arbeiderpartiets ungdomsförbund, i den flödande solen och talade med gäster från Georgien, Libanon och andra länder, gäster som upplevt krig och politiskt våld.
– Där vi satt i solen i världens tryggaste land, i världens tryggaste stad var det nästan svårt att ta till sig deras berättelser. Dagen efter hände det oss.

Här ryms den viktigaste lärdomen som Eskil Pedersen dragit av händelserna; att aldrig ta demokratin för given.
– Vi frågar oss hur Hitler kunde tillåtas att ta över makten i 30-talets Tyskland. Men i dag har nynazisterna gått fram i valet i Grekland, Le Pen hade stora framgångar i Frankrike, ungdomsarbetslösheten bland unga är mycket stor och ökar i Spanien och vi riskerar att få en förlorad generation unga i Europa. Vi ska aldrig ta för givet att samhället utvecklas åt rätt håll.

På torsdagen besökte Eskil Pedersen Uppsala universitet. Han deltog i ett panelsamtal med Ung vänster och föreningen S-studenter om terrordådet på Utöyas kopplingar till samhällsutvecklingen, och om ur främlingsfientlighet och extremism kan stoppas. Eskil Pedersens och de övriga i panelens svar på den frågan lyder: med debatt och argument.
– Alla har ett ansvar att ta debatten, var ni än är: i familjen, på festen, i politiska sammanhang. Vi kan inte vara likgiltiga längre. Vi kommer inte kunna överbevisa alla motståndare, men tar vi debatten ger vi den stora majoriteten argument för att fortsätta argumentera i sin vardag mot vad de ser och här. Jag vill skapa en här av ickevåld och antirasism, säger Eskil Pedersen.

Han säger att han ”i stort sett” mår bra i dag, men att han har tunga perioder och att sorgen finns där hela tiden. Vad det handlar om är att acceptera sorgen, och se den som normal och till och med fin, säger han. På frågan hur han och hans partikollegor orkat gå vidare med så mycket initiativ och handling så snart efter dådet svarar han:
– Efter en månad av intensiv sorg, med minnesstunder och begravningar där vi mest kramades och grät tillsammans gick vi in i en valkampanj. Att vi klarade det beror på våra värderingar, på att solidariteten vi står för var mer än bara ord.

Om uppmaningen till den enskilde är att våga ta debatten, är Eskil Pedersens uppmaning till politikerna att kraftfullt satsa på ungdomen genom utbildning och arbete.
– Det är den bästa investeringen vi kan göra för att undvika att extremismen ska gro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om