Utredning: Friare tyglar för lärosäten
Stora förändringar är på gång för Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, och alla andra svenska lärosäten.
Om utredningens förslag blir verklighet kommer lärosätena att själva få bestämma över sina strategiska program och vetenskapliga profiler. De får vidare engagera sig i studentbostäder och forskarbostäder, äga egendom, själva eller med andra bilda bolag och stiftelser, samt samverka med företag, myndigheter och andra svenska eller utländska lärosäten, allt utan att ha speciella tillstånd från regeringen. I stora stycken kommer den nuvarande högskoleförordningen att försvinna, om förslaget går igenom i riksdagen.
Tillsammans med en rad andra förändringar, som att rektor utses av styrelsen och att lärosätena får tillgång till den ekonomiska avkastningen från det statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus genom att bli aktieägare i bolaget, innebär det här "en djärv reform", med forsknings- och högskoleminister Lars Leijonborg ord.
- Jag kommer att arbeta för att mycket av det här förverkligas. Det finns en koppling mellan framgångsrika lärosäten och självständiga lärosäten, det ser man vid en blick ut i världen, säger Lars Leijonborg.
Högskoleverkets chef Anders Flodström har tidigare i höst kallat utredeningen för den mest betydelsfulla på flera hundra år för universitet och högskolor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!