Under 2014 ökade antalet anmälningar mot socialtjänsten i Uppsala från 19 till 27 anmälningar, enligt statistik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det ledde till att Ivo beslutade göra en tillsyn på plats i Uppsala. Den redovisades i februari i år.
Men redan i december 2014 fick socialtjänsten kritik för att inte ha avslutat en utredning i tid och dröjt med att inleda en undersökning om misstänkt missbruk.
Ärendet gällde ett barn som vårdats inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vårdnadshavaren ansåg att det funnits stora brister när det gäller kontakten med socialtjänsten. Det gällde både uppföljning, bedömning och beslut om olika insatser efter vården. Tillsynen visade att socialtjänsten påbörjade en utredning våren 2013 om barnets behov men avslutade den först fem månader senare. Nämnden har försvarat sig med att det berodde på hög arbetsbelastning, i båda fallen. Det anser inte Ivo är ett godtagbart skäl.
Enligt lagen ska en utredning bedrivas skyndsamt och vara klar senast inom fyra månader. Om en anmälan kommer in ska socialtjänsten ta ställning till om en utredning ska starta senast inom fjorton dagar.
– Det här är reglerat i lag. Om inte socialtjänsten kan leva upp till lagens krav så ställer vi krav. Det är ett måste för att socialtjänsten ska vara rättssäker. Det har inte socialtjänsten i Uppsala gjort. Det kan innebära negativa konsekvenser för den enskilde, säger Thomas Persson inspektör vid Ivo Region mitt.
Anledningen till att Ivo gick så långt som att göra en tillsyn på plats i Uppsala var att flera liknande anmälningar gjorts mot socialtjänsten.
– Då kan vi ta beslut om att göra tillsyn. Vi kunde konstatera att socialtjästen inte hanterat flera av de ärenden vi tittade på enligt lagens krav, säger Tomas Persson.
I tillsynen kritiseras socialtjänsten för bristande dokumentation på en rad punkter. Det framgår i vissa fall inte vilka kontakter socialtjänsten haft med föräldrar om den vård som bedrivits och vad föräldern anser om vården. Det framgår inte om vårdnadshavare har underrättats om beslut som rör deras barn, om vårdnadshavare har informerats om inkomna anmälningar eller bedömningar som nämnden gjort.
Ivo anser inte att socialtjänsten följt lagstiftningen utan ”allvarligt” åsidosatt vårdnadshavares rätt till delaktighet.
Det finns inte heller dokumenterat om skyddsbedömningar gjorts när anmälningar om oro för barn kommit in. När det gäller beslut om insatser som stöd och skydd till barn så är dokumentationen i flera fall så bristfällig att det inte går att ta ställning till om handläggningen skett i enlighet med lagen.