Utsläppen av växthusgaser ligger på samma nivå som för tio år sedan. Nu måste krafttag till för att få ned dem.
År 1990 låg de totala utsläppen av växthusgaser på knappt 1400 tusen ton per år i Uppsala kommun. Under mitten av 2000-talet sjönk de med 150 tusen ton. Sedan dess har de ökat igen och är uppe på samma nivå som 1990. En anledning till det är den starka inflyttningen till Uppsala. Fler invånare släpper ut mer växthusgaser. Räknat per person sjönk utsläppen fram till år 2000. Sedan dess har de i princip legat stilla. Varje Uppsalabo genererar cirka 6,8 ton växthusgaser per år, utrikes resor inräknat. För att nå klimatmålen måste utsläppstakten minska ”väsentligt” framöver, enligt hållbarhetsbokslutet.
– En orsak är att vi åker mer bil, kör mer transporter med lätta och tunga lastbilar och flyger mer utomlands. Vi har ökat vår välfärd och det finns ett strakt samband mellan ökat bilåkande och ökad välfärd - vi kör fler tunga bilar med starkare motorer, säger Uppsala kommuns klimatstrateg Björn Sigurdson som är en av skribenterna bakom kommunens nya hållbarhetsbokslut.
Den resvaneundersökning som gjordes förra året visar att fler Uppsalabor väljer bil före buss, även om bussresorna ökar i staden. Till Bälinge och Lövstalöt minskade bussresorna kraftigt. Det gjorde de också mot Almunge.
Kommunen har satt som vision i sin översiktsplan att Uppsala ska vara på väg mot klimatneutralitet år 2030. År 2050 ska Uppsalabon bara generera ett halvt ton koldioxidutsläpp per år och person. Att komma dithän blir inte lätt.
– Vi har gjort de enkla vinsterna som att fasa ut oljepannor i villor och industrier. Vad som återstår nu är hårt arbete med energibesparing. Kommunen bygger ut kollektivtrafiken. Sen måste vi åka med den också. Här behövs antagligen både morot och piska. Men hur den mixen ska se ut är en fråga för politikerna. Alla måste hjälpa till från företag till privatpersoner, säger Björn Sigurdson.
Gör Uppsala kommun för lite?
– Bra fråga. Hela världen gör för lite. Uppsala var tidigt ute med att satsa på biogas. Men vi behöver öka takten väsentligt framöver. Ett första steg är det klimatprotokoll som kommunen tecknat med landstinget och en rad företag där de förbinder sig att minska sina utsläpp. Det ska ge 1,5 procent minskning under det här året. Det kan handla om ganska enkla insatser som att sänka värmen, effektivsera transporter och använda bilpooler. Klarar vi att hålla den takten så klarar vi miljömålen till 2050, säger Björn Sigurdson.
När det gäller Uppsalas innerstadsluft så är miljöbokslutet mer glädjande. De hälsoskadliga partikelhalterna på Kungsgatan har legat en bit under gränsvärdena och det första gången på många år. En trolig orsak är dubbdäckförbudet i kombination med ökad renhållning och 30-zon. Men den snörika vintern kan också ha spelat roll.
– Att trafikvolymen minskat är en vinnande orsak. Men vi måste titta på om det behövs fler åtgärder, säger Hannes Vidmark vid miljökontoret.
Samtidigt så har halterna av kvävedioxider ökat kraftigt. Från att ha varit relativt konstanta de senaste fyra åren överskreds miljönormen hela 40 dagar i innerstaden.
– Vad det beror på vet vi inte, men vi ska börja analysera det nu. Här hjälper inte minskade trafikvolymer. En sak vi ska titta på är den tunga busstrafiken. Vi ska också se vad planerna på att införa en miljözon i innerstaden kan ha för effekt, säger Hannes Vidmark.