Uttagsavgifter känslig fråga

Att betala med kort i stället för med kontanter tjänar egentligen alla på. Handeln tycker att bankerna borde ta betalt för uttag i bankomat, men enligt dekunder UNT talat med verkar det finnas ett visst motstånd hos kortanvändarna.

- Jag tycker inte man ska behöva betala för at ta ut sine egna pengar, säger Björn Refstad.

- Jag tycker inte man ska behöva betala för at ta ut sine egna pengar, säger Björn Refstad.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-01-22 06:58
Att många småbutiker vill ha en avgift om du handlar med kort för mindre summor har UNT nyligen berättat om. Anledningen är att handlarna i sin tur måste betala en fast avgift, en så kallad inlösningsavgift, till bankerna för varje kortköp.

Köper du ett tuggummipaket med kort kan den lilla vinst handlaren gör ätas upp av avgiften till banken eller till och med bli en förlust. Handlar du med Visakort får handlaren egentligen inte ta ut någon avgift.
Den fasta avgiften är inte den enda avgift banken tar. Betalar du med kreditkort kostar det handlaren förutom den fasta avgiften även en procentuell avgift.
Avgifterna för kortbetalning ser du inte som kund, utom när det finns en liten lapp vid kassan om kortavgift vid småköp.
- Den procentuella avgiften blir ett större problem om du köper dyrare varor med kreditkort, säger Bengt Hedlund, vd för branschorganisationen Butikerna.
Om man köper en soffa eller en platt-tv för 20 000 kronor med ett kreditkort blir påslaget för handlaren 400 kronor om han eller hon har ett sämre avtal.

Handlaren försöker kompensera detta med ett prispåslag på varorna.
- Men är han i en konkurrensutsatt bransch som elektronikbranschen där marginalerna är små så blir det inte mycket över, säger Bengt Hedlund.
Han menar att grundproblemet är att bankerna tar betalt av handlarna i ställer för att lägga kostnaderna på kortanvändarna.
- Bankomatsystemet kostar pengar. Det är dyrt att köra runt med pengarna, fylla på och tömma och det kräver säkerhetsinsatser. Systemet borde bära sina egna kostnader. Om man betalar en avgift vid bankomatuttag så skulle färre använda kontanter. Då skulle handeln få lägre kostnader för kortköp vilket gagnar konsumenten i form av lägre priser, säger Bengt Hedlund.

- Alla skulle tjäna på detta. Egentligen är värdetransportörerna de enda som förlorar på en ökad kortanvändning och minskade bankomatuttag. Bankerna och samhället i stort skulle tjäna på det genom färre rån.
På 1980-talet fanns en avgift för bankomatuttag. Den togs bort efter protester från bland annat LO som tyckte att man inte skulle behöva betala för att ta ut sin egen lön.

Varför vill då inte bankerna gå tillbaka till det systemet?
Bengt Hedlund säger att det är en imagefråga för bankerna. Det kostar pengar att använda kort, liksom kontanthanteringen kostar pengar. Att ett bankomatuttag kostar ser man direkt på minneslappen, men läggs kostnaderna på handlarna, vilket i sin tur går ut över priserna, ser inte kunderna dem på samma sätt.
Ska man döma av den lilla enkät UNT gjorde i Uppsala så har bankerna för närvarande opinionen på sin sida.

Vad säger då bankerna om avgift på bankomatuttag?
- I dagsläget tror vi inte på avgifter vid bankomatuttag. Då tror vi mer på att stimulera kortköp genom bonus för handlare som låter sina kunder göra kontantuttag. Sedan har vi också gett handlare som har genomsnittsköp på mindre än hundra kronor, en förmånligare inlösningsavgift, säger Sara Arborén, pressinformatör på Swedbank.

Förutom att handlarna får betala avgifter för kortanvändning får ju även användaren betala en årsavgift för kortet. Varför då?
- Det är en tjänst som vi tillhandahåller för att kunderna ska kunna ta ut pengar och handla på det sättet. Dessutom har vi kostnader för de försäkringar som ingår i kortet och för att kunna spärra det. Bankomaterna kostar också pengar och dessutom betalar vi avgifter till kortföretagen, säger Sara Arborén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om