Uven får konkurrens

Kommunala Uven som hjälper elever att få behörighet till gymnasiet får sällskap av flera andra skolor i höst. Bolandgymnasiet, IT-gymnasiet hör till dem som tänker starta preparandutbildningar.

Uppsala2011-06-11 13:54

Inför hösten har sju skolor tagit vara på den nya möjligheten att starta preparandutbildningar för ej behöriga elever. På kommunens ansökningsformulär till preparandutbildningar återfinns Jällagymnasiet, Uppsala praktiska gymnasium, Bolandgymnasiet, IT-gymnasiet, John Bauergymnasiet och Internationella gymnasiet.
– Vi är för första gången utsatta för en rejäl konkurrens. Men jag tror inte att eleverna som väljer en annan skola vet vad de faktiskt väljer. Jag tvivlar på att skolorna har beredskap att ta emot dessa elever, säger Uvengymnasiets rektor Anders Gentzel.

Han är kritisk mot att flera skolor går ut och erbjuder preparandutbildningar utan att redogöra för vilket stöd eleverna får. IT-gymnasiets rektor Olof Oskarsson, säger att man inte har för avsikt att jobba på samma sätt som Uvengymnasiet.
– Vi tänker oss att hjälpa elever som på kortare tid än ett år kan läsa in ett eller två ämnen.
Formellt blir de inskrivna på en preparandutbildning, men kommer samtidigt att gå det nationella programmet, berättar han.

Reine Sjödin, rektor för Bolandgymnasiet, tycker inte att intresset från andra skolor att starta preparandutbildningar ska tolkas som att Uvengymnasiet får utökad konkurrens.
– Vi har ju även tidigare hjälpt elever som saknar behörighet men som är intresserade av att jobba i byggsektorn. Den enda skillnaden är att vi nu måste jobba mer kompensatoriskt för grundskolan. Det krävs ju fler godkända ämnen för att få behörighet till gymnasiet.

På Uven går många av eleverna en ettårig preparandutbildning. Undervisningen äger rum i små grupper och det finns flera specialpedagoger som kan ge särskilt stöd. Efter et första året går de flesta vidare till nationella program. Anders Gentzel tror inte att de andra skolorna kommer att kunna erbjuda ett lika omfattande stöd i form av bland annat elevhälsa, fritidspedagoger och studievägledare.
– Jag förväntar mig att en del elever kommer att välja andra skolor än Uven i höst, men att de märker att de har hamnat fel.

Att elever nu sprids på fler skolor kan bli kännbart i Uvengymnasiets budget. Redan nu har en studievägledartjänst försvunnit från skolan. Den har i stället fördelats på de övriga fristående gymnasieskolorna, berättar Anders Gentzel. Han tror att det kan bli en rörig höst där elever kommer att byta skolor. Han får medhåll av Olof Oskarsson på IT-gymnasiet. Det är först när eleven ansökt, och man har utrett elevens särskilda behov, som varje enskild skola kan ta ställning till om det finns tillräckliga resurser.
– Jag tror att eleverna i de flesta fall kommer att behöva läsa in engelska, svenska eller matte. Vi har budgeterat för att kunna ta in extrapersonal för dessa elever.

Fakta Preparandutbildningen

Preparandutbildningen utformas för en enskild elev, men flera elever kan ha en utbildning med samma innehåll. Intresset från andra gymnasieskolor sker efter att det blivit möjligt för fristående gymnasieskolor att starta så kallade preparandutbildningar. Möjligheten ryms inom den nya skollagen i höst.

Preparandutbildningen ska pågå i högst ett år och vänder sig till elever som fullföljt årskurs 9 utan att ha uppnått behörighet till ett nationellt program.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om