V: Förbättrad syn på invandrare leder till jobb

NYHETER. Vad gör man för att sänka arbetslösheten i Sigtuna kommun? Frågan ställdes till moderatledaren Henrik Kelfve. Hans svar: starta företag och se till att gott företagsklimat som lockar företagare att etablera sig.

Uppsala2014-02-18 17:06

Det var ett exempel på en fråga och ett politikersvar när över 160 vuxenelever med invandrarbakgrund kom till politikerutfrågningen som arrangerades av Centrum för vuxenutveckling den 3 september.

Det var en chans för elever att ställa frågor till olika partier. De flesta partier var representerade förutom Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Eleven Abdul Rehman gillade moderatens svar, och tillade att i Sigtuna kommun är det svårt att starta eget när lokalhyran är så hög.

Abdul Rehman drev tidigare sin egen livsmedelsbutik nära Märsta station. Men på bara ett år förlorade han 200 000 kronor och gick i konkurs.

- Hyran var på 27 000 kronor. Men sen fanns el och andra tillägg så under en månad hade vi räkningar på uppåt 40 000 kronor. Nu är jag arbetslös och har svårt att hitta jobb. Arbetsgivarna vill ha yngre anställda. Jag vill gärna satsa igen på en ny butik i Märsta centrum, men det är för dyrt. Kan Sigtuna kommun inte sänka hyran? Och finns det ingen hjälp man kan få för att hitta lokaler, säger han till Sigtunabygden.

Som svar på en fråga om att hitta jobb svarar folkpartisten Crister Matsson att det är viktigt med undervisning i svenska och samhällskunskap för att lättare få jobb. Men partiet vill förkorta tiden från uppehållstillstånd till arbete. För nu väntar man i sju år i genomsnitt och det är orimligt, enligt Crister Mattsson.

Crister vill ha snabbare kontakt med arbetsledningen samt införa jobbpraktik med svenskaundervisningen.

Så kommer en uppföljningsfråga från eleven Francis Okechukwu: ”Varför räcker det inte att kunna prata engelska när man söker jobb, när ju många kan engelska?”

Alliansen svarar först.

Olov Holst, Samling för Sigtuna, säger att svenska är nyckeln till bra integration. Plus att många svenskar kan engelska, men inte så bra så att det räcker i en jobbsituation.

Han får medhåll från Henrik Kelfve (M).

Kristdemokraten Michael Harvey säger att många instruktionsböcker, säkerhetsskrifter och skyltar är skrivna på svenska sen många år tillbaka, därför är det viktigt med svenska. Men engelska är lika viktigt, särskilt när det gäller vidareutbildning.

Crister Mattson (FP) håller med och nämner som exempel företaget Ericsson, där många pratar engelska. Engelska är företagsspråket, menar han.

- Men jag pratar om jobb som till exempel städare. I den branschen är många från andra länder. Jag fattar inte varför man måste vänta flera år för att kunna bra svenska och få chans till en jobbintervju, säger Francis Okechukwu, som själv har jobb, men tänker på sina arbetslösa vänner.

Miljöpartiets Karolina Windefalk säger att det finns många arbeten där det räcker med engelska. Men att det är upp till arbetsgivaren att avgöra vilka krav som ska ställas. Miljöpartiet vill arbeta för språkpraktik för nyanlända till Sverige ute på arbetsplatserna. MP arbetar också för praktikplatser för vuxna arbetslösa. Dessutom tycker partiet att det ska finnas ett medborgarkontor för utvecklad service med folk från till exempel försäkringskassan och socialtjänsten och där man kan få hjälp att fylla i blanketter och få vägledning i olika ärenden.

Anders Johansson (S) tillägger att kravet på att kunna svenska beror på kundernas behov.

Det bästa svaret kommer från vänsterpartiet, tycker Francis Okechukwu.

- Många gånger bör engelska räcka. Men ett större problem är inte språket utan synen på invandrare. Om man har bra syn på invandrare så kommer det att vara lätt för dem att få jobb - oavsett språk, säger vänsterpartisten Bengt Andersson under mötet.

Babar Ali har kommit till Sverige för ett år sen. Nu pluggar han på komvux, men är missnöjd med systemet. Han önskar fler yrkesinriktade kurser.

- Vi har bara tre ämnen under ett år: matte, engelska och svenska. En datautbildning, till exempel excel-program eller IT-kurs bör vara på plats nu när hela världen avancerar, säger Babar Ali.

Anders Johansson (S) svarar att problemet är att få ihop tillräckligt många elever som kan plugga en viss kurs under flera år.

- Därför har vi istället ett samarbete med andra kommuner som Upplands Väsby, Sollentuna och Uppsala, säger Anders Johansson (S).

- Men IT-kunnande är numera ett grundbehov och bör finnas i vår kommun, säger Babar Ali till Sigtunabygden.

Kristdemokraternas raka svar gillar Babar. För Michael Harvey (KD) säger så här:

- Det bör finnas en ordentlig IT-utbildning här, särskilt den grundläggande, som operativsystem, ordbehandling, kalkylprogram och internet.

Märsta centrum är dåligt, säger en elev. Hur ska det då se ut i framtiden? Socialdemokraternas svar gör eleverna glada. På platsen finns planer på att bygga bowlinghall, badhus, konsthall, stadsbibliotek, galleria, kulturskola och så vidare, säger Anders Johansson. Här applåderas det högt. Eleverna viskar upphetsat med varandra.

Kristdemokraten Michael Harveys kommentar går så här:

- En del planer är bra, men en bowlinghall är till exempel helt onödig. De bygger och lovar lekpark nu på valåret. Vi syftar på ett mänskligare Sverige. Vi tänker på barn och familj och inte hur man roar sig, säger Michael Harvey.

Och då blir det tyst i lokalen.

Det är fjärde gången som Centrum för vuxenutveckling arrangerade en utfrågning inför valet.

- Det är den största utfrågning som finns i Sigtuna kommun för så pass många kommer. Och 80 procent av våra elever är röstberättigade, säger Mats Holmberg, debattledare som jobbar som lärare och praktiksamordnare på Centrum för Vuxenutveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om