Vaccinet biter inte på alla

Förra året smittades 20 personer av TBE, fastän de hade vaccinerat sig. Några av dessa fanns i Uppsala län.Just nu utreds varför vaccinet inte verkade på dessa personer.

Uppsala2008-07-05 00:01
- Det är inget märkligt med att vissa personer blir smittade, trots att de är vaccinerade. Inga vaccinationer ger ett hundraprocentigt skydd, säger professor Lars Lindquist som forskar om fästingburna sjukdomar.
Exakt vilka personer fästingvaccinerna inte biter på vet man alltså inte. Däremot vet forskarna att vaccinerna har lägre effekt på personer som är äldre än 50 år.
- Men fästingvaccinerna är bra och de har nästan inga biverkningar. Därför ska man ta dem om man bor i ett riskområde, säger Lars Lindquist.

Det finns två olika vacciner mot TBE, vaccin som framställs av olika tillverkare. Vissa vårdcentraler och sjukhus har varit noga med att låta patienterna fullfölja sin vaccination med doser från samma tillverkare. På andra håll har man inte varit så noga eller så har patienten glömt bort vilken typ av vaccin han eller hon har fått tidigare.
Kan det vara för att man blandar doser från olika tillverkare som vaccinet inte tar?
- Det kan jag inte svara på. Men här i Uppsala har vi försökt se till så att alla har fått vaccin från samma tillverkare första och andra sprutan, säger Mia Furebring, tf chef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.
Även den tredje sprutan vill man helst ska komma från samma tillverkare som de två tidigare.

Varför har ni gjort så om det inte är farligt att blanda vaccinerna?
- Vi har använt försiktighetsprincipen tills det kommer forskningsresultat om det.
Lars Lindquist forskar tillsammans med kollegan Göran Günther, från Akademiska sjukhuset, bland annat om dilemmat för vårdpersonal och patienter med att blanda vaccin från de olika tillverkarna. Många undrar hur man ska göra.
- Vaccinerna är gjorda på samma TBE-virusstam så jag tror inte att det spelar så stor roll om man byter till den andra tillverkaren. Och vi vet säkert att det inte spelar någon roll om man byter mellan spruta två och tre, säger Lars Lindquist.
Däremot finns ännu inget forskningsresultat om vad som händer när man byter vaccin mellan spruta ett och två.
- Jag tycker att när det blir brist på ena vaccinet så ska man inte vänta till det kommer in, utan vaccinera med det andra vaccinet även om det bara är andra sprutan. Det måste vara bättre med ett skydd från den andra tillverkaren, än inget skydd alls, resonerar Lars Lindquist.
Han är övertygad om att de som smittats, trots att de vaccinerats, inte blivit sjuka på grund av att de har blandat vaccin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om