Vad betyder drömmarna — egentligen?

Det är inte bara "spådamer" som tar 40 kronor i minuten för att tolka dina drömmar — det finns även legitimerade psykologer som ägnar sig åt detta. Är det ett sätt att göra profit på folks naivitet, eller kan man verkligen tolka drömmar?

Uppsala2005-12-12 14:56
Beroende på vem man frågar får man olika svar. Så kallade fasta symboler inom drömtydning är mycket omdiskuterat. Som regel kan man säga att varje människa har sitt egna symbolspråk, beroende av olika erfarenheter. Det är bara personen som själv har drömt som kan tolka sina drömmar, som kan se kopplingar mellan sitt egna liv och drömmen.
Vad psykologen kan hjälpa till med är att göra en djupare tolkning av drömmen. Om en person har fastnat i sin egen tolkning kan psykologen föreslå fasta symboltolkningar . Dessa har man kommit fram till genom erfarenhet då man har sett att ett visst drömobjekt brukar kunna betyda en viss sak.
— När det gäller tänder kopplat till oberoende så kan jag bara spekulera, säger Tony Levin, som är psykolog.
— Jag tänker på vart en person som tappar tänderna är i sitt liv. Till exempel så tappar man sina mjölktänder i en tid då man som barn har börjat skolan, börjar frigöra sig från föräldrar, får ett större ansvar av. En annan variant är i ålderdomen. Man är gammal och mogen, kanske vis, man är trygg i sig själv är inte beroende av andras tyckanden och tänkanden, man kan känna ett ansvar för barn (som nu är vuxna) eller barnbarn.
Fenomenet drömtolkning är inget nytt, det har förekommit i alla kända kulturer, men psykologerna Sigmund Freud och Carl Gustav Jung började tolka drömmarna mer systematiskt, vetenskapligt och personinriktat.
Om drömmarna betyder något beror på vilken teoretisk inriktning man håller sig till inom psykologin. I psykodynamisk teori som grundar sig i psykoanalysen är drömmarna en viktig del. Freud menade att psykologiska problem grundar sig i konflikter mellan olika delar av psyket. Han ansåg att i det omedvetna finns allt sådant som personen av en eller annan anledning inte kan, eller orkar med att ha i sitt medvetande, därför kommer det fram i ens drömmar.
Vi behöver i genomsnitt åtta timmars sömn varje natt, men det är inte bara hur länge man sover som avgör om man vaknar utvilad utan även hur man sover. Under den djupa sömnen drömmer vi ingenting, och är svårväckta. Det är däremot under den lätta sömnen, REM*-sömnen (*Rapid Eye Movement) som vi drömmer. Här bearbetar vi de problem vi har, och de saker som skett tidigare under dagen.
Är man intresserad av sina drömmar så kan det vara en god idé att skriva en "drömdagbok." Ibland bildar drömmarna teman, och man kan följa hur ens drömmar utvecklas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om