Vad blir nästa språk på bruket?

Uppsala2008-11-14 00:01
Varje gång jag satte mig på bussen, varje gång jag gick till affären för att handla, hörde jag finska talas. Det var först när jag flyttade från Eskilstuna som jag förstod att finska inte var ett språk som präglade varje svensk stadsbild. Men min hemstad är en industristad dit många finnar flyttade under sextiotalet för att arbeta vid Nyby bruk och de andra fabrikerna.
Det var då. Sedan början av sjuttiotalet har det i praktiken inte förekommit någon arbetskraftsinvandring. Lagstiftning som krävde att arbetsförmedlingen i varje fall skulle avgöra om lämplig arbetskraft redan fanns i Sverige eller ej satte i praktiken stopp.

Nu rivs det kravet upp och Sverige öppnas återigen för arbetskraftsinvandring. Det är regeringen som kommit överens med miljöpartiet om de nya reglerna. När förändringen röstades igenom av riksdagen i onsdags yrkade socialdemokraterna och vänsterpartiet avslag, bland annat därför att facket med det gamla systemet hade mycket att säga till om. Vackert tal om fri rörlighet och solidaritet väger inte lika tungt som viljan att blidka LO. Men majoriteten tycker annorlunda.
Med de nya reglerna ska det räcka med ett konkret anställningserbjudande, med avtalsenliga villkor, för att få anställning. Kravet att arbetsförmedlingen ska pröva om arbetskraften finns tillgänglig i Sverige tas bort. I stället är det upp till varje arbetsgivare att göra den bedömningen. Som Fredrick Federley (c) sa när förslaget debatterades: En bagare i Trosa vet bättre vem hon vill anställa än arbetsförmedlingen.
De nya reglerna innebär också att trycket på Migrationsverket minskar. Allt sedan dörren för arbetskraftsinvandring stängdes i början av sjuttiotalet har flyktinginvandring för många varit den enda vägen till uppehållstillstånd. Det har stängt ute människor i onödan, samtidigt som det har inneburit att flyktingmottagandet har belastats av personer utan flyktingskäl.

Tack vare onsdagens beslut öppnas dörren igen. Nu kan nya generationer komma och skapa sig en framtid här, precis som mina finska skolkamraters föräldrar och mor- och farföräldrar en gång gjorde. Det svenska stoppet mot arbetskraftsinvandring blir förhoppningsvis inte mer än ett trettioårigt undantag. Undrar bara vilket språk som blir morgondagens finska i Eskilstuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om