Vad gäller egentligen?
Jag tycker att man som elev har rätt till att få information om hur man kommer påverkas av strejken, skriver Rebecca Törmä.
Foto:
Enligt skollagen är "rektorn skyldig att så långt som möjligt se till att eleverna får sin garanterade undervisning". Läsåret ska ha minst 178 skoldagar och sluta i juni, men hur blir det då om man inte gått i skolan 178 dagar? Måste man läsa in saker under sommaren? Hur blir det med betygen om man inte gjort alla prov?
En annan sak som jag undrar över är lunchen. I grundskolan ska man få kostnadsfri lunch. Men om skolan inte kan servera det så bryter de väl mot lagen?
För att få lite klarhet i vad som verkligen gäller ringde jag chefsjuristen Ingegärd Hillborn på Skolverket. Men det gjorde mig inte särskilt mycket klokare eftersom hon sa att ingen riktigt vet vad som gäller. Man vet att strejkrätten inte kan slå ut skollagen helt, men man vet inte riktigt var gränsen går, berättade hon.
Som det ser ut nu måste vi på Katedralskolan gå in på hemsidan för att se vad som gäller angående undervisningen. Om lektionerna hålls ute i ösregnet eller om man får hemuppgifter har man ingen aning om. Vi vet inte ens var vår avslutning ska äga rum.
Det är speciellt tråkigt för treorna som ska ta studenten, de vill ju kunna springa nerför trappan och ut genom skolan som traditionen är och har varit länge.
Jag tycker att man som elev har rätt till att få information om hur man kommer påverkas. Jag vill i alla fall veta om jag ska planera in engelskalektioner i sensommarvärmen, när jag helst skulle ligga och sola på en strand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!