Våg av utförsäljning bland kommunala bussbolag

Sju kommuner i landet har kvar bussbolag i egen regi, däribland Uppsala. Utförsäljningen har gått snabbt, men ingen klar bild finns av konsekvenserna.

Uppsala2007-03-17 00:01
Den borgerliga majoriteten i Uppsala vill sälja kommunens bolag Gamla Uppsala Buss, som kör de gröna stadsbussarna. På knappt 20 år har ett 40-tal kommunala bussbolag sålts till privata ägare. I dag finns bara en handfull kvar.
Någon analys av effekterna har inte gjorts. Statliga institutet för kommunikationsanalys, Sika, utreder trafikfrågor men har inte haft i uppdrag att utvärdera försäljningsvågen.

Branschorganisationerna Svenska lokaltrafikföreningen och Bussbranschens riksförbund har heller ingen samlad bild av om busstrafiken blivit bättre, sämre eller är oförändrad till följd av privatiseringen.
Förbundsdirektör Jan-Erik Kjellberg på Bussbranschens riksförbund är ändå tveksam till om det skulle gå att utläsa något samlat mönster. En annan uppfattning har de kritiker, ofta från fackligt håll, som anser att utförsäljningarna försämrar förhållanden både för förare, resenärer och kommunernas ekonomi.
Lars Preinitz vid Kommunals bussförarsektion i Uppsala är övertygad om att en privatisering av bussbolaget får negativa konsekvenser för medborgarna, men inte nödvändigtvis genom höjda taxor:
- Den som driver verksamheten ska förr eller senare ha vinst. Det kommer till sist att tas ut via skatten eller genom omprioriteringar i kommunens verksamhet. Politikerna förstår att de inte kan ta ut kostnadsökningarna på biljettpriset, säger han.

Lars Preinitz varnar också för inställda turer och försämrad kvalitet i trafiken om kommunen lämnar ifrån sig driften.
Förespråkarna påpekar att kommunerna behåller kontrollen över linjer, tidtabeller och turtäthet även när driftbolagen sålts. Ett annat argument för försäljning är att åkeriverksamhet inte tillhör de kommunala kärnsysslorna.

1985 öppnades dörren för kommunerna att handla upp sin busstrafik. Branschen pekar på att de kommunala bolagen hade svårt att konkurrera när verksamheten skulle bli kostnadseffektiv. Egna verkstäder, fordon och personal kostade pengar, men gav också utdelning:
- Standarden på den kommunägda trafiken var ofta mycket hög, men den blev ett lättfångat byte för de privata bolagen, som kunde lägga betydligt lägre bud, säger Jan-Erik Kjellberg vid Bussbranschens riksförbund.
Flera företag har tagit över de tidigare kommunala bussbolagen i landet. Störst är Swebus, Veolia (f d Connex) och Busslink, samtliga utlandsägda. Dessutom finns ytterligare fem eller sex bolag som kör bussarna i medelstora kommuner.

Kommunala bussbolag:
Luleå, Skellefteå, Uppsala, Västerås (delat ägande med landstinget), Borås, Uddevalla och Göteborg.

Parterna i Uppsalas stadstrafik:
Gatu- och trafiknämnden: Finansierar och beslutar om linjesträckningar, turtäthet och tidtabeller.
Gamla Uppsala Buss (GUB). Äger och kör de gröna stadsbussarna, arbetsgivare för bussförarna. Kommunledningen förbereder en försäljning av bolaget.
Upplands Lokaltrafik (UL). Trafikhuvudman, planerar och marknadsför trafiken.
AB Uppsalabuss: Tecknar avtal med GUB om trafiken, ingen egen verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om