Videon är inte längre tillgänglig
Klockan är halv sju och onsdagens möte med utbildningsnämnden är just avslutat.
Ledamöterna kommer ut ur stora salen i Stadshuset med tomma pappmuggar i händerna. Några går fram till fönstret och kikar ut.
– Vågar man gå ut nu? säger en.
– Finns det ingen sidoutgång?, frågar en annan.
De är oroliga för att bli påhoppade av ilskna lärare och elever från Bolandgymnasiet och GUC efter att just ha beslutat att lägga ner skolan, ett program och fem inriktningar. Men utanför fönstret syns bara en huttrande tv-journalist från SVT.
När nämnden samlades tidigare på eftermiddagen möttes de av lärare och elever som in i det sista försökte påverka dem att låta skolan finnas kvar.
På läraren Lasse Norelius jacka satt en gul knapp med texten ”Boland ja tack”. Han räckte fram ett papper med de rödgrönas löften före valet.
Där stod bland annat att social-demokraterna sagt sig vilja värna om Bolandgymnasiet och inte separera teoretiska program från de praktiska eftersom det leder till segregation.
– Det här går klockrent emot vad politikerna sa före valet, säger Lasse Norelius.
Utbildningsnämndens ordförande Caroline Andersson (S) säger att nedläggningen var ett tufft men nödvändigt beslut att ta. Hon håller inte med om att de rödgröna sviker några vallöften.
– Det viktigaste löftet är en långsiktig förbättring av kunskapsresultaten i skolan, så att fler fullföljer gymnasiet. Det förpliktigar. Tidiga insatser i förskola och grundskola måste prioriteras. Om vi inte minskar på lokalerna tvingas vi till stora nedskärningar på lärare och det vill vi inte, säger hon.
Ni har just byggt om Bolandgymnasiet för 52 miljoner kronor och nu måste ni bygga om Jälla-gymnasiet. Hur kan det löna sig?
– Man kan ha olika synpunkter på tidigare beslut. Trots dessa investeringar når vi den ekonomiska effekt vi behöver. Prognosen var ett underskott på 100 miljoner kronor 2018. Efter dagens beslut räknar vi med att spara 80 miljoner kronor, säger Caroline Andersson.
Alliansen och majoriteten var överens till 98 procent, enligt Anna Manell (FP). Hennes parti fick inte igenom sitt förslag på återremiss på inriktningarna dans, teater och anläggningsfordon som de ville behålla fast på Lundellska skolan respektive Jällagymnasiet.
– Men vi förstår att det inte bär sig med så få sökanden, säger hon.
Det har bara gått en dryg vecka sedan personalen och eleverna på Bolandgymnasiet och GUC fick information om den planerade skolnedläggningen. Det har inte gått rätt till, hävdar Daniel Andersson, lärare i svenska och filosofi, som har anmält Uppsala kommun till Skol-inspektionen.
– Det står i kapitlet om kvalitet och inflytande att elever och vårdnadshavare ska få information i små grupper och kunna komma med synpunkter innan beslut om verksamheten fattas. Här fick eleverna information på ett stormöte och vårdnads-havarna har inte fått någon information alls. Det är allvarligt, säger han.
Strax efter att utbildningsnämndens beslut blivit offentligt kommer det ett sms från Anna Toutin, lärare i svenska och engelska som har arbetat på Bolandgymnasiet i 18 år: ”Beslutet togs mot bättre vetande och i strid mot tidigare löften från politikerna.”
Men, som hon sa när vi träffades tidigare på dagen:
– Vi har i alla fall gjort så mycket vi kan. Vi har sprattlat lite.