Vägen öppnas för omöjlig politik

I går eftermiddag, nio dagar efter det grekiska parlamentsvalet, utlyste landets president Karolos Papoulias nyval. De parlamentariska förhandlingarna hade för länge sedan hade strandat och någon politisk majoritet fanns inte i sikte.

Susanne Nyström

Susanne Nyström

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2012-05-16 00:00

Dödläget beror framför allt på att inget parti tänker ge upp sin syn på den ekonomiska politiken. Konservativa Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok – som har styrt Grekland under de senaste 40 åren – är de enda partierna i parlamentet som accepterar EU:s och IMF:s besparingspaket på elva miljarder euro. Det fattades dock två mandat för att de skulle kunna bilda en mittenkoalition. Det var heller aldrig troligt att övriga fem partier – som består av allt ifrån kommunistiska KKE till nazistiska Gyllene gryning – skulle bilda en extremt ohelig allians.

Den mest realistiska lösningen var därför att de tre största partierna – Ny Demokrati, vänsteralliansen Syriza och Pasok – skulle bilda en koalitionsregering, men av det blev det intet. Skälet är att Syriza inte accepterar besparingspaketet. Syriza är även det parti som har mest att vinna på ett nyval, eftersom partiet enligt de senaste dagarnas opinionsundersökningar skulle bli störst i parlamentet. Förutom de ordinarie mandaten ger det 50 extra platser, vilket gör att Syriza, kommunistiska KKE och Demokratiska Vänstern i dagsläget troligtvis skulle få tillräckligt med mandat för att bilda en vänsterregering.

Om så blir fallet säger Grekland sannolikt tack och adjö till euron. De tre vänsterpartierna går till val på att inte genomföra besparingspaketet och då fryser stöden från EU och IMF inne, vilket innebär att Grekland inte kan betala sina lån och går i konkurs. Då tvingas Grekland lämna euron och införa en egen valuta, varpå grekernas besparingar sjunker dramatiskt i värde medan priserna på importerade varor skjuter i höjden.

Det är inte vad de flesta greker vill. Tre av fyra vill ha kvar euron. Nästan lika många vill inte genomföra några besparingar alls. Det är en näst intill omöjlig situation att hantera, både för grekiska politiker och för EU:s finansministrar, som just nu måste finna sig i att grekerna troligtvis kommer att rösta ”fel” när nyvalet hålls i juni. Eller som Niklas Eriksson, ledarskribent på Sydsvenskan, uttryckte saken i gårdagens P1-morgon: ”En majoritet av den grekiska befolkningen har röstat för en politik som inte är möjlig.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om