Under påsken konsumerar vi mer mat än vanligt och just nu är det extra viktigt att förstå vilka konsekvenser våra val i affären får för natur och miljö. Det menar man på Uppsala linneanska trädgårdar där den medvetna och rättvisa handeln nu uppmärksammas.
Med påsklovsaktiviteten Rätt & vis mat? i Botaniska trädgårdens tropiska växthus vill man erbjuda fördjupad kunskap om en del av de växter som vi importerar och vad de betyder för miljön.
– Här kan man läsa om hur kakaofrukten växer, men också om hur många barn som tvingas till arbete vid skörden och varför man ska välja Fairtrade, säger Per Erixon och pekar mot den informationsskylt som är placerad i skuggan av kakaoplantans blad.
Det är han som ansvarar för påsklovsaktiviteten och har skrivit de informationsskyltar som utgör grunden för de tipspromenader som finns för stora och små. De besökande barnen kan dessutom gå på djungeljakt och leta efter de olika miljömärken som gömts i grönskan. Den som hittar märkena blir utnämnd till ”diplomerad djungelspanare” och får ett märke att fästa på tröjan som bevis.
– Vi vill inte stå med pekpinnen och tala om för folk vad man ska göra. Däremot vill vi på ett roligt sätt informera och medvetandegöra konsekvenserna av de val vi faktiskt gör, berättar Per Erixon samtidigt som vi passerar bananträdet.
Att Rätt & vis mat? vänder sig till både stora och små är något som familjen Ravald har snappat upp. Sönerna Magnus, 2 år, David, 4 år och Gustav, 8 år, lyssnar intresserat när föräldrarna Linus och Anna läser högt från växternas informationsskyltar. David har grabbat tag i en talong och ställer nyfikna frågor om vad som finns och inte finns i ”djungeln”.
– Är det någon som kan se ett Kravmärke någonstans? frågar pappa Linus sönerna medan mamma Anna berättar att familjen tycker att det är viktigt med certifierade varor, även om hon själv inte känner igen alla miljömärken.
Och att det inte är alldeles enkelt att skilja på märken som Krav, Fairtrade och EU Ecolabel blir extra tydligt när Per Erixon visar ett bord täckt av märken och tillhörande beskrivningar.
– Här får man testa att para ihop rätt beskrivning med rätt märke. Vi hoppas att det kan leda till att barnen börjar hjälpa sina föräldrar när man är i mataffären, säger han.
För familjen Ravald tycks ändå värmen inne i det tropiska växthuset vara det som lockat och som mest påminner om den vårkänsla som hör påsklovet till.
Vägen till en rättvis påsk
Vad är det egentligen för skillnad på Fairtrade och Krav och hur ser de olika märkningarna ut? Under påsklovet kan stora och små lära sig mer om miljömärken och importerade växter i Botaniska trädgårdens tropiska växthus.
Påskaktiviteter i Botaniska trädgården. På bilden: Pappa Linus Ravald visar David och Gustav olika miljömärken som klippts ut som pusselbitar och ska placeras på rätt papper på bordet.
Foto: Erik Kulo
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!