Väktare sätts in på bussar

Våldet ökar på Uppsalas bussar. Flera förare har attackerats de senaste månaderna så Gamla Uppsala Buss tvingas sätta in väktare för att höja säkerheten. Från i dag och året ut kommer de att patrullera olika linjer under större delen av dygnet.

Busschauffören Naijb Talbi har klarat sig undan våldsincidenter hittills.

Busschauffören Naijb Talbi har klarat sig undan våldsincidenter hittills.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2011-04-11 13:05

Under februari och mars har fem fall av våld inträffat mot chaufförer på Gamla Uppsala Buss, GUB. I de flesta fall har personer som inte vill betala, saknat biljett, eller haft fel sorts biljett krävt att få åka ändå. När chaufförena sagt nej så har de attackerats.
– De har fått ta emot slag på armar, händer och i ansiktet. Inte så hårt så att de har börjat blöda men det är psykiskt påfrestande. Det är också vanligt att chaufförerna får ta emot glåpord från passagerare som inte har biljett. Vissa har blivit nedspottade. Det är oerhört kränkande, säger trafikchef Jan Burström.

Det som utlöste beslutet att anlita väktare var dock en händelse för några veckor sedan när en bil med tre personer körde in framför en buss och blockerade vägen. Två hoppade ur och bankade på bussdörren.
– När föraren öppnade klev de in och slog och försökte slita honom ur förarbåset, säger Jan Burström.
Efter det krävde fackförbundet Kommunal att arbetsmiljön för GUB:s busschaufförer måste förbättras.
Nu sätter bolaget in väktare för att öka säkerheten. Från och med i dag, måndag, kommer fyra väktare att finnas på bussarna. De ska arbeta två och två och cirkulera runt på olika linjer.
– De ska kunna dyka upp var och när som helst, men inte ha de traditionella väktarfunktionerna utan mer bistå chaufförerna och gripa in om något händer. Annars bara åka med, informera varför de är där och prata med passagerarna. Vi hoppas det ska skapa lugn och trygghet för alla på våra bussar, säger Jan Burström.

Varför våldet ökar i Uppsala just nu är oklart. Generellt sett har våld och hot inom den svenska kollektivtrafiken minskat de senaste åren. Det är i alla fall den bild Arbetsmiljöverket har.
– I mitten av 2000-talet hade vi mycket våld. Då tvingades arbetsgivarna börja med riskbedömningar för chaufförernas arbetsmiljö och de har jobbat med frågorna sedan dess. Kontanthanteringen har minskat och förarna har utbildats i konflikthantering. Generellt så har det lett till en förbättring. Våld och hot är främst ett storstadsproblem, säger Ulf Strandberg som är handläggare på Arbetsmiljöverket.
Just nu är de busslinjer som går till Sävja, Stenhagen och Gottsunda hårdast drabbade av våldet. Där kommer väktarna att arbeta till stor del. Men det finns också en rad andra linjer där det är oroligt – bland annat de som går till Storvreta och Bälinge samt de genom Eriksberg.
– Saker kan hända var som helst i staden och på olika tider. Det mesta sker mellan åtta på kvällen och fram till midnatt. Men mycket sker också på dagtid. Vi har fortfarande problem med stenkastning. Det oprovocerade våldet är inte bara ett problem för kollektivtrafiken utan för hela samhället, säger Jan Burström.

Väktarna kommer att finnas på plats under stora delar av dagen och fram till klockan 01 på vardagar. Fredag och lördag kväll ska de vara i tjänst fram till halv tre på natten.
Finns det inget bättre skydd än att anlita väktare?
– Då måste vi bygga in våra förare. Det vill vi inte. De ska kunna kommunicera med passagerarna. Det är en tryggnet för alla i bussen.
Vad väktarna kostar vill inte Jan Burström berätta i dagsläget.
– Inte är det billigt, säger han.

FAKTA

Mest våld i storstäder
Storstadslänen har flest våldsbrott som lett till arbetsskadeanmälningar för åren 2003–2007 från Arbetsmiljöverket.
Stockholms län: 248
Västra Götaland: 135
Skåne: 25
Östergötland: 21
Örebro: 12
Uppsala: 11

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om