Valborg ska växa

Valborg i Uppsala är inte stort nog. Nationerna, kårerna, krogarna, kommunen, och universitetet jobbar alla för att den gigantiska festen ska växa. Receptet är att ruska liv i avsomnande traditioner, likväl som att skapa nya.

Uppsala2010-04-28 18:28

Mösspåtagningen i Carolinabacken klockan 15 på sista april har på senare år inte alls lockat samma enorma mängder människor med studentmössa i hand som förr. Det har Uppsala universitets rektor Anders Hallberg kunnat konstatera från sin upphöjda position på Carolina Redivivas balkong, där han hälsar våren välkommen. Av själva galoppen nedför backen finns inte mycket kvar och i stället förknippas den med med studentnationerna som öppnar portarna klockan 15 under namnet "champagnegalopp".
För att marknadsföra mösspåtagningen och allt annat av evenemangskaraktär som är öppet för alla och inte bara för studenter, har kommunen, universitetet och studentorganisationerna tagit fram ett dagsprogram för valborg.
- Valborg är Uppsalas största evenemang och en riktigt bra möjlighet att locka fler hit. I fjol startade vi ett långsiktigt samarbete för att utveckla och öppna valborg för alla, säger Ulrika Nisser, evenemangschef på Uppsala Tourism.
En exempel är sillunchen på Uppsala Konsert & Kongress som hade premiär förra året.

- Det är inte alla som känner att de har del i de klassiska akademiska sammanhangen, men ändå vill fira traditionellt. Därför har vi startat det här på andra sidan ån, i Konserthuset som annars skulle hålla stängt, säger Ulrika Nisser.
Men även om man vill locka folk utan universitetsanknytning är akademiker en tydlig målgrupp. En idé är att få "hem" tidigare studenter och förmå dem att stanna över natt och gå på Majmiddag på sin tidigare nation på första maj. Genom olika register har i år inbjudningar gått ut till 13 000 tidigare studenter.
En annan idé är så kallad akademisk turism.
- Det är jättestort i delar av Europa, framförallt i England och Tyskland. Vi vet att sådana besökare uppskattar just de traditionella inslagen som mösspåtagning, säger Ulrika Nisser.

På senare år har valborg i studentvärlden växt med kvalborg, vilket infaller i dag med nattklubbar på nationerna. Nu har kvalborg även spridit sig utanför studentkrogarna i och med att natt@saluhallen hänger på trenden.
- Vi vill att även de utan kårleg ska få den här möjligheten. Dessutom hjälper vi nationerna, som inte kan ta emot alla, säger Johanna Norrestam som driver klubben.
Hon ser ingen risk i att det kan bli för mycket mycket av det goda.
- Tvärtom, det här kan bli större, en hel festhelg, säger hon.
Ulrika Nisser ser dock en viss risk i att organisationsivern kan gå ut över den spontana festyran.
- Men vi vet samtidigt att många inte riktigt vet vad som händer och när och varför, och ingen ska behöva känna sig utanför, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om