Valde hyresrätt före bostadsrätt

En hyreslägenhet kan passa den som behöver en tillfällig bostad. Det lockade Hanna Edberg och hennes familj som flyttat in i nybyggda Rosendal.

Hyresgäst. Hanna Edberg ser flera fördelar med hyresrätt men tycker att 9000 kronor i månaden för en tvåa är dyrt. I famnen Klara Anliot.

Hyresgäst. Hanna Edberg ser flera fördelar med hyresrätt men tycker att 9000 kronor i månaden för en tvåa är dyrt. I famnen Klara Anliot.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-12-17 13:05

Det är full fart hemma hos Hanna Edberg i tvårummaren i Rosendal i södra Uppsala. Ettårige Klara Anliot och treåringen Olle vill ha sin del av uppmärksamheten, dessutom väntar en och annan flyttkartong på att packas upp.

Familjen flyttade till Uppsala från Stockholm för några veckor sedan och håller nu på att boa in sig i en splitterny hyresrätt uppförd av Byggvesta, en av de nya aktörer som bygger hyreslägenheter i Uppsala.

Familjen ser boendet som en tillfällig lösning på max två år under tiden som de ska bygga hus i utkanten av Uppsala.

– Vi bodde i hyresrätt i Stockholm men väljer att flytta till villa för barnens skull, berättar Hanna Edberg, som är ekonom till yrket.

Hon ser flera fördelar med att hyra sin bostad, som att slippa renovera själv och inte behöva sälja bostaden när man flyttar. Att det till skillnad från bostadsrätt inte går att göra vinst är inget som bekymrar henne.

– Man slipper även risken att bostaden kan sjunka i värde.

En nackdel är dock hyran, 9 000 kronor per månad för 58 kvadrat tycker hon är högt.

– Det är pengar vi aldrig mer ser. Bodde vi längre här skulle vi nog köpa en bostadsrätt istället, säger Hanna Edberg.

Uppsala kommuns rödgröna styre försöker stimulera byggföretagen att uppföra fler hyresfastigheter. Företag som förbinder sig att bygga hyresrätter får köpa mark till nedsatt pris och kan även få förtur vid tilldelning av markområden.

– Vi driver på för fullt, säger kommunalrådet Erik Pelling (S). Det är viktigt att det finns alternativ för dem som inte har råd att köpa bostadsrätt. Dessutom kan segregationen minska om hyres- och äganderätt blandas i bostadsområdena.

Enligt Roger Andersson, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet, är det dock inte givet att segregationen dämpas om hyresrätter blandas med bostadsrätter och villor.

Han framhåller att kostnaden avgör; om det totalt sett är lika dyrt att bo i en hyresrätt som i en bostadsrätt behöver blandade upplåtelseformer inte ge någon effekt på segregationen. Däremot kan dynamiken på arbetsmarknaden öka med fler hyresrätter eftersom det är en mer flexibel boendeform.

– För en stad som Uppsala, med en arbetsmarknad med hög efterfrågan på högutbildade, mobila människor och stor årlig tillströmning av studenter, bör hyressektorn vara större än idag, anser Roger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om