Våldet minskar i utsatta områdena

Sedan 2018 har det skett en positiv utveckling i landets utsatta bostadsområden. Men i Gottsunda uppges läget vara oförändrat. Det framgår av en rapport från polisen.

Gottsunda är ett av de fyra utsatta områden i Sverige där det förekom skjutningar varje kvartal under 2018. Bilden är från en polisinsats vid Gottsunda centrum den 19 juni 2019  då en man blev skottskadad på p-platsen.

Gottsunda är ett av de fyra utsatta områden i Sverige där det förekom skjutningar varje kvartal under 2018. Bilden är från en polisinsats vid Gottsunda centrum den 19 juni 2019 då en man blev skottskadad på p-platsen.

Foto: Catrin Pihl

Uppsala2019-09-16 07:58

Polisen klassificerar 60 bostadsområden i landet som utsatta. Av dem räknas 22 områden som särskilt utsatta, däribland Gottsunda.

Utvecklingen i de utsatta områdena har generellt gått åt rätt håll under 2018–2019, enligt en rapport som polisens Nationella operativa avdelning, Noa, publicerade i somras. Det gäller faktorer som de boendes vilja att medverka i rättsprocessen och polisens möjlighet att arbeta i områdena.

Polisen uppges mer sällan mötas av öppna konfrontationer. "Fenomen som våldsamma upplopp och falska larm för att locka in poliser i områden för att sedan utsätta dem för attacker är betydligt mer sällsynta nu än tidigare", skriver Noa.

Dessutom minskade antalet högprioriterade polisärenden i de utsatta områdena med sju procent mellan 2017 och 2018.

Som en delförklaring till den påstått positiva utvecklingen lyfter Noa fram att det tillsatts fler poliser som är fast stationerade i områdena, det vill säga samma slags modell som används i Gottsunda.

Antalet anmälda brott för de vanligaste brottstyperna har minskat i genomsnitt i de utsatta områdena under 2018 jämfört med året innan. Undantaget är anmälningar om övergrepp i rättssak som ökat kraftigt.

I fyra av de 60 områdena beskrivs förändringen av Noa som huvudsakligen negativ medan den uppges vara positiv i 14 områden. Vad gäller Gottsunda har ingen större skillnad noterats sedan 2017.

– Jag delar Noas bild av att läget för Gottsunda är status quo (oförändrat). Men hade det inte varit för alla skottlossningar på senare tid tror jag att utvecklingen i området hade betecknats som positiv, säger Jale Poljarevius, polischef i Uppsala.

I Sverige fanns fyra utsatta områden där det under 2018 förekom skjutningar varje kvartal. Ett av dem var Gottsunda.

Bland många Gottsundabor finns sedan länge önskemål om ett poliskontor i området. Enligt ett så kallat medborgarlöfte som Uppsalapolisen undertecknat ska ett sådant finnas på plats i Gottsunda senast 2020.

Jale Poljarevius kan dock inte garantera att löftet infrias tills dess.

– Problemet är att hitta en lokal i Gottsunda som är tillräckligt säker så att de som arbetar på poliskontoret inte riskerar att till exempel utsättas för skottlossning.

Jale Poljarevius tycker att läget ljusnat något för polisens del. Det beror bland annat på att Uppsala har fått fler poliser under 2019 samt att straffet för vapenbrott skärpts.

Utsatta områden

Cirka 550 000 personer, eller drygt 5 procent av Sveriges befolkning, bor i något av de 60 områden i Sverige som av polisen klassificeras som utsatta.

Enligt polisen präglas dessa områden av låg socioekonomisk status, kriminell påverkan på lokalsamhället, obenägenhet att delta i rättsprocesser, parallella samhällsstrukturer och våldsbejakande extremism.

Källa: Nationella operativa avdelningen vid polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om