Våldsammaste festivalen hittills

Mer knark och fler oroligheter än tidigare år. Det är den bedömningen polisen gör efter de senaste dagarnas reggaefestival i Uppsala. 260 festivalbesökare misstänks nu för ringa narkotikabrott. Samtidigt har polisen gjort en större satsning mot narkotikan än tidigare år.

Nu är festen slut.

Nu är festen slut.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-08-13 07:30
Under festivalens tre kvällar och nätter togs cirka 260 festivalbesökare till polisens provtagningsstation på Ulleråkerområdet för att lämna urinprov, vilket är ett femtiotal fler än i fjol. Flera av de misstänkta är även brottsmisstänkta för att ha ertappats med att bära narkotika på sig.
- Vi har inte sammanställt allt än, men det rör sig om många beslag. Det är hasch, marijuana, tabletter av skilda slag och även amfetamin, berättar polisens presstalesman Christer Nordström.

Att fler än tidigare misstänks för narkotikabrott kan bero på att polisen har gjort en större satsning än tidigare, men även bortsett från det upplever polisen att det har varit mer narkotika i omlopp än under tidigare reggaefestivaler. Många festivalbesökare har tipsat polisen om att narkotika har sålts inne på campingområdet och även på vägen mellan campingen och festivalområdet ska försäljare ha funnits. Christer Nordström menar att det finns ett stort mörkertal när det gäller hur många som har gjort sig skyldiga till narkotikabrott och att många har knarkdebuterat under årets festival.
- Det är påtagligt att det har gått nedåt i åldrarna i år, säger han.
Detta bekräftas av socialjourens summering av festivalen, som visar att 50 av de narkotikamisstänkta är under 18 år och att sex av dem är så unga som 15. Över 40 av dessa ungdomar har kommit tillresta utifrån och socialjouren har fått ringa och rapportera till föräldrar över hela Sverige.
Reggaefestivalens publik har traditionellt varit känd för att vara mycket skötsam bortsett från narkotikaanvändandet. I år kan dock polisen rapportera om fler oroligheter än tidigare. En våldtäkt, klotter och flera fall av misshandlar, rån och stölder har rapporterats.
Reggaefestivalen har vid flera tillfällen ifrågasatts och Christer Nordström konstaterar att det sannolikt kommer att bli en debatt även efter årets festival.
- Men reggaemusiken som konstform måste ju få finnas och man kan inte lasta arrangören för det här. De som kommer hitresta har ju ett personligt ansvar för vad de gör, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om