Våldsbenägna pappor erbjuds gruppbehandling

Inom kort startar Mansmottagningen mot våld i Uppsala gruppsamtal för våldsbenägna pappor och blivande pappor. Ett anslag från Allmänna arvsfonden har gjort projektet möjligt.

Uppsala2005-03-09 00:00
— Såvitt vi vet har denna behandlingsform aldrig tidigare prövats i Sverige med fokusering på våldsbenägna pappor och blivande pappor, säger psykologen Hans Åberg, verksamhetsansvarig vid Mansmottagningen i Uppsala.

Fick anslag
I slutet av förra veckan beviljade Arvsfondsdelegationen projektet ett anslag på 481 000 konor. Det kommer att täcka kostnaderna för det första året av det treåriga projektet.
— Oerhört glädjande. Vi hade väntat på besked sedan november förra året när vi i torsdags fick veta att vi fått anslaget utan en enda anmärkning mot projektbeskrivningen, säger Hans Åberg.

Inte ovanligt
Enligt en undersökning vid Rikskvinnocentrum i Uppsala för några år sedan är det inte sällsynt att pappor och blivande pappor utövar våld mot sina närmaste. Av de drygt 1 000 kvinnorna i studien hade 27 utsatts för fysiskt våld av en man i en nära relation året före graviditeten och 14 under pågående graviditet.
— Dessutom visar våra egna erfarenheter att de flesta våldsbenägna män som vi har kontakt med har egna barn, säger Hans Åberg.

Gruppsamtal
Mansmottagningen driver redan i dag en verksamhet med gruppsamtal för våldsbenägna män. Samtalen kretsar kring själva våldet, i vilket sammanhang det utövats, dess följder, männens eget ansvar och alternativa beteenden.
Samtalsgrupperna för våldsbenägna pappor och blivande pappor kommer att ledas av de båda terapeuterna Mikael Nordh och Roberto Abarzúa.
— Samtidigt som de kommer att utgå från våra tidigare erfarenheter av gruppsamtal kommer i dem fokus att än mer ligga på papparollen och våldets följder för barnen, säger Hans Åberg.
Enligt honom finns goda chanser till rehabilitering även för män som utövat våld mot sina allra närmaste.
— För män som kan ta till sig att de utövat våld, att de är ansvariga för det, förstår i vilket sammanhang det skett och inser följderna för deras närmaste och dem själva är prognosen god. Av dem som i våra tidigare samtalsgrupper fullföljt behandlingen har hittills faktiskt inte någon blivit anmäld för nya brott av samma slag som tidigare, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om