Våldsbrotten ökar i C-län

Anmälningarna om våldsbrott fortsätter att öka i Uppsala län. Polisen ska nu specialgranska personrånen för att finna en förklaring till den stora ökningen av anmälda rån. Samtidigt minskar antalet inbrott.

Uppsala2004-08-18 00:00
Fler våldsbrott anmäls i hela landet, en trend som bekräftas av den senaste halvårsstatistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå). I Uppsala län ökade dock anmälningarna av vissa våldsbrott betydligt mer än i landet som helhet under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året.
Antalet anmälda rån steg i Uppsala med nästan 30 procent, men låg på oförändrad nivå i landet. Anmälningarna om personrån ökade ännu mer. Totalt 73 personrån anmäldes i länet under perioden, jämfört med cirka 55 samma period förra året. Ökningen av butiksrån var också större i Uppsala än i landet som helhet.

Fler våldtäkter
I statistiken ökade också anmälningarna om våldtäkt i Uppsala län, medan de sjönk en aning i landet som helhet.
Chefen för Uppsalapolisens våldsrotel Eva Glans bekräftar den kraftiga ökningen av anmälda rån den senaste tiden. Hon ser allvarligt på ökningen. Rånen kräver stora polisresurser, både i akutskedet och senare under utredningen. Ofta kan ändå ingen gärningsman spåras.
Polisen ska nu börja granska anmälningarna mer i detalj, i syfte att finna en förklaring till ökningen. Enligt rotelchefen är det inte självklart att det ligger ett verkligt brott bakom varje anmälan. Många anmälare är mer eller mindre kraftigt berusade vid händelsen:
— Några har kanske i själva verket ramlat omkull i fyllan och villan, tappat bort sina saker och sedan trott sig blivit överfallna och rånade, säger Eva Glans.

Uppdiktade anmälningar
Många anmälningar gäller mobiltelefoner som ägaren tvingats lämna ifrån sig. Också här misstänker polisen att ett antal fall i verkligheten inte är rån. En teori är att vissa anmälare tappat sin telefon, men påstår sig ha blivit rånade för att lättare få ut en ny apparat på försäkringen. Eva Glans är inte främmande för att vissa anmälningar är helt uppdiktade, i syfte att få ersättning och kunna byta till en ny modell.
Granskningen av rånen skulle egentligen redan ha påbörjats, men har fått skjutas upp på grund av flera större brottsutredningar, bland annat efter sommarens dödsskjutning i Gränby och flera brandutredningar.
När det gäller ökningen av våldtäktsanmälningarna bedömer polisen inte att siffrorna speglar någon oroande ökning av verkliga brott. I många fall är det eventuella brottet, enligt rotelchefen, i själva verket fråga om sexuellt ofredande.

Färre inbrott
Ljusare för Uppsala läns del är siffrorna över inbrott. Färre inbrott anmäldes första halvåret i år jämfört med 2003. Chefen för polisens stöldrotel Lars-Erik Söderström konstaterar att både bostadsinbrott och inbrott i företag och andra lokaler minskat, åtminstone i Uppsala kommun.
— Men det är svårt att säga varför. Och det kan räcka med att ett gäng inbrottstjuvar dyker upp på turné så ökar anmälningarna snabbt igen, säger han.
Den vanligaste brottsanmälan gäller skadegörelse. I Uppsala ligger cykelstölderna alltjämt högt på brottslistan, jämfört med övriga landet. I länet stöldanmäldes 1500 cyklar första halvåret i år. Det verkliga antalet stulna cyklar tros vara ännu större.
Hela statistiken över anmälda brott första halvåret finns på Brå:s hemsida, www.bra.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om