Våldsutsatta kvinnor får bättre skydd

Uppsala kommun storsatsar på att stärka skyddet för våldsdrabbade kvinnor. Nu ska också de som slår erbjudas hjälp.

Foto: Jonas Larsson

Uppsala2014-10-23 06:00

I Uppsala är det främst kommunens resurscentrum Nexus och kvinnoskyddsboendet Siri som tar hand om personer som utatts för våld i en nära relation. Oftast är det en kvinna som blivit misshandlad av en man. Nexus tar emot mellan 350 och 400 personer om året. Siri tar emot cirka 100 kvinnor årligen och lika många barn.

– Trycket på att komma till Siri har ökat kraftigt, speciellt under de senaste tre åren. Det beror främst på en större medvetenhet kring de här frågorna. Det är inte längre skamligt att berätta om våldet, och så har vi blivit bättre på att ta hand om våldsoffren, säger Inger Olsson enhetschef vid Nexus.

Rättssäkerheten är dock inte bra för gruppen. Därför har Socialstyrelsen bestämt att våld i nära relationer ska bli ett av socialtjänstens ordinarie ansvarsområden. Meningen är att samla allt ansvar för de som drabbas på ett ställe.

– Samordningen ska öka både kvalitet och rättssäkerhet. Alla medlemmar i en familj ska kunna få stöd och alla enheter inom kommunen som deltar ska veta vilket ansvar de har. Det blir lättare att samverka med olika myndigheter och ideella organisationer, som spelar en viktig roll i det här arbetet, säger Sureya Calli vid Uppsala kommun som är samordnare våld i nära relationer.

För att Nexus och Siri ska klara sina nya uppgifter måste mer resurser till. Det ska de få. Nämnden för hälsa- och omsorg väntas i dag torsdag, besluta att öka deras bemanning från dagens 15 till 26 årsarbetare. Kvinnoboendet Siri kan utöka sina platser från 12 till 17. Dessutom inrättas fyra nya utslussningslägenheter.

–  Vi kommer att hålla samråd där polis, socialtjänst och andra myndigheter deltar, dokumentera och följa upp. Hot- och riskbedömningar ska göras mer strukturerat för att ta reda på vilket skydd en person behöver, säger Inger Olsson.

För de drabbade innebär förändringen att de beslut om stöd och hjälp som sätts in måste utredas precis som på andra områden inom socialtjänsten. Det gäller även barn. Sammantaget ger det en möjlighet att överklaga beslut.

– Det har inte funnits tidigare och är ett viktigt steg för att garantera rättssäkerheten.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Vi gör mycket av arbetet i dag, men vi skriver inte ned det vi kommit fram till. Nu kommer det att prioriteras och får vi resursers för det. Den stora poängen är att de dabbade slipper ha så många kontakter med olika myndigheter och att alla myndigheter som jobbar med frågorna får samma information. Då kan vi också ta bättre beslut, äsger Inger Olsson.

Även de som står för våldet, i de flesta fall män, ska få en chans till hjälp. Två tjänster ska avsättas för kontakt med förövarna. De som vill förändra sitt beteende ska kunna få stöd och samtalshjälp.

Hur stor är behovet?

– Det vet vi för lite om i dag. Vi har inte jobbat så mycket med den gruppen utan koncentrerat oss på de som är utsatta för våld. Men det ska bli oerhört spännande att se hur många som vill ha hjälp. Andra myndigheter får i uppgift att tala om att vi finns och var de kan hitta oss.

Förövarna ska dock inte tas emot i samma lokaler som Nexus.

– Nej, vi vill inte att våldsutsatta ska känna att de riskerar att träffa förövarna när de söker hjälp. Men det här kan kanske öppna för nya dialoger som exempelvis kan innebära att inte den våldsdrabbade måste flytta hemifrån utan förövaren gör det i stället. Då minskar trycket på Siri, säger Inger Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om