Våldtäkter ökat markant på tio år

Polisen i Sverige har 2 500 ouppklarade utomhusvåldtäkter som anmälts åren 2000-2007. I Uppsala län finns 50 ouppklarade utomhusvåldtäkter från samma period. Men bara ett ytterst fåtal av de anmälda brotten har begåtts av serievåldtäktsmän som Anders Eklund och Hagamannen.

Uppsala2008-07-22 00:01
Förra året anmäldes totalt över 4700 våldtäkter i Sverige. De flesta våldtäkter begås inomhus och inte sällan känner gärningsman och offer varandra. Men förra året anmäldes även över 800 så kallade utomhusvåldtäkter och totalt sedan 2000 och fram till förra året har 4500 fullbordade utomhusvåldtäkter anmälts. Inte ens 2000 av dessa har klarats upp.
- Det är mycket svåra brott att klara upp. När det gäller den typen av våldtäkter brukar inte offret veta vem gärningsmannen är och då har inte polisen särskilt bra underlag att utreda brottet på, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Jerzy Sarnecki menar dock att den typen av serievåldtäktsmän som den åtalade Anders Eklund är ett exempel på är mycket sällsynta.
- Dessutom åker de ofta fast. De kan hålla på ett tag, vi har ju Hagamannen som höll på länge, men sedan åker de fast. Det finns serievåldtäktsmän som går lösa, men få av dem är så våldsamma som Anders Eklund och Hagamannen, säger han.
I stället sker många utomhusvåldtäkter mer av en tillfällighet.
- Det kan handla om tillfälliga relationer där gärningsmannen passar på på väg till en efterfest eller på väg hem från festen. Men sådana gärningsmän återfaller sällan i brott, säger Jerzy Sarnecki.
Klara Hradilova-Selin är utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå, och författare till en rapport om våldtäktbrottens utveckling de senaste tio åren som publicerades tidigare i sommar. Hon menar att 2 500 ouppklarade utomhusvåldtäkter kanske inte är en så förvånande siffra om man tänker efter.
- Överlag är våldtäkt ett brott som är väldigt svårt att leda till åtal. Antingen känner gärningsman och offer varandra och då står ord mot ord eller så är det en helt okänd gärningsman och då är det ju inte heller lätt, säger hon.

I Klara Hradilova-Selins rapport framgår att antalet anmälda våldtäkter ökat markant de senaste tio åren, bland annat på grund av att offren är mer benägna att anmäla våldtäkterna nu än för tio år sedan och att mörkertalet därför har minskat. Utomhusvåldtäkterna har ökat i antal men minskat procentuellt sett till samtliga våldtäktsanmälningar.
- Det finns säkert ett mindre mörkertal när det gäller utomhusvåldtäkter. Det är oftare en okänd gärningsman och då blir det också lättare för offret att anmäla, säger Klara Hradilova-Selin.
Precis som Jerzy Sarnecki lyfter hon fram exemplet där gärningsman och offer har träffats samma kväll, på en fest eller på krogen. En teori är också att internetkontakter genom chattforum eller dejtingsidor har lett till fler våldtäkter.
- Man har bestämt träff över nätet och sedan händer det saker. Och då kan det också vara svårt att identifiera gärningsmannen, säger hon.

Vidare pekar Klara Hradilova-Selin på den lagändring 2005 som gör att den som har sex med en person som till exempel av alkohol befinner sig i ett hjälplöst tillstånd kan bli anmäld för våldtäkt.
- Den har också lett till en ökning av den här typen av våldtäktsanmälningar.
Klara Hradilova-Selin menar att det är svårt att generellt säga hur våldtäkter ska förebyggas. Hon tror bland annat att det handlar om att ändra attityderna hos till exempel unga män.
- Det pratas mycket om mode med urringat och kortkort. Men det är kanske inte det man ska rikta in sig på utan hur unga killar förhåller sig till kvinnor. Att visa dem var gränserna går, säger hon.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om