Valet & Kvalet

71 dagar kvar... Den 1 februari är det sista dan att välja till gymnasiet och nu börjar valet göra sig påmint med gymnasiemässor och öppet hus på olika gymnasieskolor. Bara i Uppsala finns 24 skolor och långt över trettio program med olika inriktningar. Men vad ska man välja och hur går det till? Och vad ska man tänka på? Kaktus ställer frågorna till Helene Kaller, Studie- och Yrkesvägledare på Gottsundaskolan.

Illustration: Isabelle Bervenius

Illustration: Isabelle Bervenius

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2007-11-21 00:01
Vad är viktigt att tänka på innan man väljer?
- Jag tycker att man dels ska sätta sig ned och titta på sina egna styrkor och svagheter, men också försöka hitta så mycket information som möjligt om de olika programmen. Jag tror även att det är viktigt att prata mycket om valet, för då händer det en hel del med ens tankar och funderingar.

Vilket program ska man välja om man inte har en aning om vad man vill jobba med sen?
- Naturvetenskapliga programmet eller samhällsvetenskapliga programmet, men också omvårdnadsprogrammet ger en bra grund att stå på.

Har det blivit svårare för elever att välja gymnasieprogram?
- Ja, det har det. Det finns så många program att välja på nu, och det är inte så stor skillnad på dem fast man kan tro det.

Brukar elever komma till dig och ha beslutsångest?
- Ja, det händer ofta. Många är rädda att välja fel och tror att valet är livsavgörande, men det är det absolut inte!

Kan man läsa vidare på universitetet efter alla program?
- Ja, alla program ger en grundbehörighet. Men man måste även titta på om man behöver läsa några särskilda kurser för att komma in på den universitetsutbildning som man vill.

Kan man välja vilken skola man vill gå på?
- Ja, från och med nu kan man göra det, eftersom det kommer att införas betygsintag. Man kan alltså söka ett visst program på en viss skola.

Vad menas med att det nu har blivit frisök?
- Man kan nu söka nationella program i hela landet, men man kommer då i andra hand efter kommunens egna elever.

Vad händer efter att man har gjort sitt val?
- Man får ett preliminärt intagningsbesked till studie- och yrkesvägledaren i april, och därefter kan man göra ett omval fram till 15 maj. Det slutgiltiga beskedet får man hemskickat i början av juli.

Vad händer om man går en termin på ett program och sen ångrar sig?
- Då hoppar man av, och praktiserar eller jobbar kanske någonstans i en termin för att komma fram till vad det är man vill läsa. Man får då gå om ettan, men byter man till ett närliggande program så kan det ibland räcka att läsa in vissa sommarkurser.

Vilka program är populärast?
- Samhällsvetenskapliga programmet och naturvetenskapliga programmet är väldigt stora, och intresset för idrottsprogrammen har ökat de senaste åren. Men det varierar från år till år.

Vilka program är svårast att komma in på här i Uppsala?
- Frisörprogrammet på Linnéskolan, språkklasserna Clase espanola, Classe française och Deutsche Klasse på Katedralskolan, International Baccalaureate-programmet på Katedralskolan och journalistikprogrammet och internationella programmet på Rosendalsgymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om