Valfrågan som inte diskuterades
Politikerveckan valåret 2006 slår aktivitetsrekord. Tidningar som Resumé och Entreprenör har utkommit varje dag i särskilda Almedalsutgåvor och såväl organisationer som privatpersoner har satsat på Almedalsbloggar. Och så håller partiledarna tal
förstås - det var ju så det hela en gång började.
Ändå hör jag kommentarer om att veckan inte har bjudit på något nytt. Kan det verkligen stämma?
Det beror förstås på vad man menar. Några världsnyheter har inte presenterats, och det var lika väntat att Göran Persson skulle tala om det gröna folkhemmet som att Lars Leijonborg skulle lyfta
fram skolan. Att Göran Hägglund vill införa åldersgräns för deltagare i dokusåpor fick stort genomslag, men tillhör nog kategorin oväsentligheter vi helst hade sluppit.
En nyhet som har uppmärksammats mindre är att LO-förbunden i år gjorde en gemensam Almedalssatsning under - bokstavligen - ett och samma tak, på strategisk plats mittemot presscentret. Engagemanget är naturligtvis ett resultat av de jämna opinionssiffrorna. LO gör allt för att socialdemokraterna ska få behålla makten.
Satsningen har varit lönsam. Enligt mediebevakningsföretaget Agent 25 är LO den organisation som har synts mest i medierna, tätt följt av SSU. Storsatsande Svenskt näringsliv kom först på fjärde plats.
En annan nyhet för i år märktes på debatten om hushållstjänster. Ja, inte att debatten ägde rum - frågan är en riktig Almedalsklassiker. Det var här i Visby som ekonomen och numera riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson (m) för 13 år sedan lanserade förslaget om avdrag för städning, disk och andra hemtjänster.
Från att nedsättande ha kallats "pigavdrag" har fler och fler kommit ut som anhängare av någon form av hushållsavdrag. Röster inom socialdemokratin tycker att partiets linje är gammalmodig, och samma sak sägs även från en del fackliga organisationer.
Kombinerar man detta med byggbranschens krav på permanent ROT-avdrag landar man i den modell som framgångsrikt prövats i Finland. Om Sverige gick samma väg skulle vi få fler jobb och bättre möjligheter för människor att få livspusslet att gå ihop. Motståndet från regeringen och dess stödpartier är alltjämt starkt, men det är tydligt att avdragsanhängarna efter ett drygt decennium av debatt vinner mark.
Men nyheterna under årets vecka är trots allt inte större än så. Därför är det lika intressant att se på vad veckan inte har innehållit.
Integrationsfrågan har helt lyst med sin frånvaro. Den dök upp som en joker i leken under förra valspurten och kanske gör den det i år igen.
En av Sveriges stora ödesfrågor förtjänar mer uppmärksamhet än bara under ett par valårsveckor. Almedalsveckan bjöd på ett gyllene tillfälle till bra diskussion. Politiker och organisationer tog tyvärr inte chansen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!