Vänge skola släcker ljuset

I kväll släcks lamporna världen över för att sätta ljuset på klimatfrågan. Då är det Earth hour. Uppsala kommun är inte bland de cirka 200 kommuner som deltar, men på Vänge skola har eleverna släckt ljuset hela veckan.

Barnen använder ficklampor istället för takbelysningen. Felix Jansson och Majid Benachenhou.

Barnen använder ficklampor istället för takbelysningen. Felix Jansson och Majid Benachenhou.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-03-27 09:03
- Det är viktigt att spara på jordens resurser. Hela veckan har vi haft lamporna släckta i klassrummen när det var tillräckligt ljust ute, säger Majid Benachenhou, ordförande i elev­rådet på Vänge skola, som går i sexan.
Hans klass har gått så långt att de inte ens tänder på toaletten.
- Vi har tagit med oss ficklampor i stället. Sedan har vi satt upp lappar med regler, som att man ska skriva på båda sidor på papperen, och så spelar vi inte dator före skolan för att spara energi, berättar han.

Vänge skola är alltså en av de över 700 skolor i landet som deltar i den världsomspännande manifestationen Earth hour. Kommuner, företag, organisationer, trossamfund och privatpersoner uppmanas att släcka lampan under en timme för en ljusare framtid. Årets manifestation har föregåtts av en viss debatt. Vägen framåt går inte genom att släcka lampan utan att jobba med ny teknik och kanske framförallt med fattigdomsbekämpning, menar kritikerna. Mikael Malmaeus, Uppsalabo och talesperson för det riksomspännande nätverket Klimataktion håller inte alls med.
- Man ska delta i Earth hour för att visa att det är viktigt att minska energiförbrukningen i världen. Även om det finns och hela tiden utvecklas ny teknik så kommer vi aldrig förbi att den gröna elen inte kan tillgodose den växande efterfrågan på energi, säger han.

De flesta kommuner i Uppsala län deltar i Earth hour. Men Uppsala kommun gör det inte.
- Uppsala kommun gör inte tillräckligt för klimatet. Och att inte delta i Earth hour signalerar ju något om vad Uppsala vill i klimatfrågan. Samtidigt är det inte avgörande att delta i en eller annan manifestation, utan vad man verkligen gör i praktiken, säger Mikael Malmaeus.
Och Uppsala kommun gör mycket, det menar dess klimatstrateg Björn Sigurdson. Det är just därför som man inte formellt deltar i Earth hour.
- Flera av våra verksamheter är med som Uppsala hem, Industrihus och flera skolor. Kommunen som helhet har valt att inte delta eftersom vi i så fall vill göra något mer seriöst än att bara släcka lamporna, men det är inte vår prioritering just nu, säger han.

Men han är inte alls kritisk mot Earth hour.
- Det är en jättebra symbolhandling som visar hur stor betydelsen av varje människas insats är, och vad effekten kan bli om alla drar åt samma håll. Det är bara det att vi valt att göra andra saker nu, säger Björn Sigurdson.
En av de sakerna är Uppsala klimatprotokoll där kommunen har bjudit företag och organisationer i Uppsala till ett nätverk, som hade sitt första möte i onsdags. Inträdeskravet för att få delta är att effektivisera sin egen energianvändning med minst 20 procent från 2007 till 2016. Enligt informationen på Uppsala kommuns hemsida är dock siktet ställt högre i slutändan.
- Vi vill samverka för att minska våra utsläpp. Det har varit mycket fokus på de enskilda konsumenterna, men det räcker inte. Nu krävs beslut av politiker och företagsledare, säger Sigurdson.
En av de kommuner som deltar i Earth hour är Östhammars kommun.
- Det är inte för att spara energi vi deltar, utan för att vi ska fundera över hur vi använder energi annars. Och jag tror att det är viktigt att som kommun vara med och ge en sådan här manifestation stöd, säger Marcus Jakobson, klimatstrateg i Östhammars kommun.

FAKTA
Earth hour


Halv nio på lördag kväll och under en timme framåt släcker miljontals människor världen över lamporna under Världsnaturfondens manifestation Earth hour. Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av Världsnaturfonden i Australien. Förra året deltog ungefär hälften av Sveriges kommuner, och i år är antalet ännu högre, i skrivande stund har 199 kommuner anmält sig.

I Uppsala deltar bland andra Svenska kyrkan, vilket innebär att Domkyrkan och andra kyrkor i staden kommer att vara mörklagda. Även Uppsala hem deltar och släcker sitt kontor och uppmanar sina hyresgäster att göra detsamma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om