Vanligt med hot mot tågpersonalen
Efter en period med många försenade och inställda tåg mår många SJ-anställda mycket dåligt. Rapporter om hot och våld mot tågpersonalen har stömmat in till skyddsombudet.
Joel Krantz är tågmästare och hamnar ibland i skottgluggen för upprörda passagerare.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Både muntliga och skriftliga rapporter från medtagna anställda har strömmat in till skyddsombudet den senaste månaden.
- Normalt får jag in cirka en rapport i veckan där någon anställd har blivit utsatt för hot och våld. Nu är det kanske tre, fyra gånger fler rapporter. Folk mår väldigt psykiskt dåligt, det här är väldigt allvarligt.
För ett par veckor sedan fick Lennart Jansson in en rapport från en tågvärd som blivit mordhotad.
- En resenär sa att om han hade haft en pistol på sig, skulle han skjuta ihjäl personalen ombord.
Även trycket på SJ:s trafikledning, som ska hjälpa personalen vid behov, har blivit för hårt, och tågpersonal som behövt råd och stöd har inte kommit fram.
- Den senaste månadens trafikkaos har säkert genererat uppemot 10 000 samtal om dagen, jämfört med cirka 2 000 samtal en genomsnittlig månad, säger Lennart Jansson.
Antalet sjukskrivningar på SJ har ökat den senaste månaden och på SJ:s pressjour kan man konstatera att den pressade situationen har börjat tära på arbetsstyrkan.
- Vi har anställda som sjukskrivits för det pressade läget på tågen. De får så mycket skäll. Men vår målsättning är att personen i fråga kan få vila upp sig och komma tillbaka i arbete så snabbt så möjligt, säger biträdande presschef Ulf Wallin.
Joel Krantz, som är tågmästare och trafiksäkerhetsinstruktör på SJ, har den senaste månaden fått utstå mycket spott och spe från arga resenärer.
- Så gott som alla medarbetare som jag känner till har den senaste tiden varit med om hotfulla situationer och personangrepp. Vi blir dagligen utskällda. Jag känner en kollega som helt oprovocerat blev nedslagen.
För ett par veckor sedan råkade Joel Krantz själv ut för en hotfull resenär som ställde sig precis intill honom och höjde rösten.
- Han sa något i stil med att "du ska fan inte tro att du kommer undan med det här, jag har ditt namn, det här ska du få höra om".
Trots detta menar Joel Krantz att den stora majoriteten resenärer ändå är trevliga och förstående.
Joel Krantz har under sina tre år som tågmästare arbetat mestadels på Uppsalapendeln och han upplever att resenärer på denna sträcka är väldigt stressade.
- Det är en relativt kort sträcka med många avgångar och det klart att förseningarna blir extra påtagliga. Det är även här jag tror att problemen är som störst med resenärer som kommer rusande i sista sekund och vill hoppa på i farten.
Stressade pendlare som springer efter tåget och hoppar på i farten är något som Joel Krantz ser som ett minst lika stort problem som ilskna trafikanter. Det innebär fara både för resenären och den tågvärd som står i dörren när tåget precis rullar ut från station.
- För ett tag sedan höll jag på att slitas ut av en man som tog tag i mig när han ville hoppa på.
Enligt Joel Krantz är det här ett fenomen som förekommer varje dag. I värsta fall kan det resultera i dödlig utgång, som i januari, när en kvinna försökte hoppa på i farten på Uppsala station. På tisdagsmorgonen var Joel Krantz tvungen att avstyra folk som sprang efter tåget och ville hoppa på.
Men trots den senaste tidens påfrestningar och kollegor som valt att sluta är det inget som Joel Krantz själv överväger.
- Men man har ju en klump i magen innan vissa avgångar, framför allt ifrån Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!