Vann guld i glass-SM – nu öppnar Hanna gelateria i Uppsala

Hanna Bigelius, 24 år, har jobbat som konditor i fem år och prisats för sin gelato i glass-SM. Nu öppnar hon sin egen gelateria i Uppsala.
– Det känns jättespännande och overkligt, säger hon.

"Jag blev lite sugen på att satsa på det här", säger Hanna Bigelius.

"Jag blev lite sugen på att satsa på det här", säger Hanna Bigelius.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2025-05-29 20:00

På Årsta torg sätts det upp ballonger och fixas medan gelatomaskinen går på högvarv under torsdagen. På fredagen ska nämligen Hanna Bigelius öppna upp sin gelateria här tillsammans med sin sambo Alain Niyongabo.

– Jag blev lite sugen på att satsa på det här, säger hon förväntansfullt.

Hanna Bigelius öppnar gelaterian tillsammans med sin sambo Alain Niyongabo.
Hanna Bigelius öppnar gelaterian tillsammans med sin sambo Alain Niyongabo.

Och hela familjen är samlad för att hjälpa till.

Det var dock inte helt självklart att gelaterian skulle öppna upp just här. Från början kollade hon nämligen på lokaler i stan, innan hon hittade sin plats i Årsta.

Här på Årsta torg öppnar gelaterian på fredagen.
Här på Årsta torg öppnar gelaterian på fredagen.

– Det blir en annan kundkrets här än inne i stan. Där är det mycket turister och folk som råkar komma in. Mitt mål är att vi ska ha en så god produkt här att folk ska vilja åka hit för den, säger hon.

Hon började göra gelato redan i gymnasiet under ett sommarjobb och har sedan fortsatt med glassmakeriet när hon jobbat på olika konditorier under fem års tid. 

Hennes tidigare chef pushade henne även att delta i glass-SM. Där vann hon en silvermedalj 2023 och guld 2024.

Hanna Bigelius har precis lagat en bytta med cheesecake-gelato med hallonsås.
Hanna Bigelius har precis lagat en bytta med cheesecake-gelato med hallonsås.

Nu hoppas hon att hon ska kunna leva på sina gelatofärdigheter.

– Det känns jättespännande och overkligt, säger hon inför öppningen.

Vad blir den största utmaningen?

– Att få folk att hitta hit, och att få kunder. Jag har ju ingen aning om hur många som kommer komma hit och om jag kommer hinna med när vi kör ensamma. Vi startar ju väldigt litet och försöker göra allt själva från grunden, säger hon.

Som pris i glass-SM fick Hanna Bigelius en gelato-kurs i Italien.
Som pris i glass-SM fick Hanna Bigelius en gelato-kurs i Italien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!