"Vansinne lägga ned utbildningar"

Branschen är mycket kritisk till en nedläggning av flyg-, transport- och entreprenadutbildningarna vid Bolandgymnasiet. Företagen skriker efter folk och de flesta elever får jobb direkt.

Under onsdagen träffade företrädare för Uppsalas åkeri- och anläggningsföretag politiker, lärare och ledning för de nedläggningshotade utbildningarna på Bolandgymnasiet.

Under onsdagen träffade företrädare för Uppsalas åkeri- och anläggningsföretag politiker, lärare och ledning för de nedläggningshotade utbildningarna på Bolandgymnasiet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-04-16 06:00

Under onsdagen träffade företrädare för Uppsalas åkeri- och anläggningsföretag politiker, lärare och ledning för de nedläggningshotade utbildningarna.

Av de 20-talet företag som var på plats hade flera mycket svårt att förstå logiken i nedläggningsförslaget.

– Det är helt vansinnigt. Det är brist på förare och den kommer bara att bli större så det finns arbete åt alla som går ut - nästan som en jobbgaranti. Dessutom har samarbetet mellan Bolandgymnasiet och branschen blivit mycket bättre de senaste åren. Eleverna har en ordentlig utbildning när de kommer, säger Patrik Vilén från MLT i Uppsala som samägs av 120 mindre transportföretag.

Ett av dem är Åkeri AB John Andersson med tio anställda.

– Alla våra förare kommer från Bolandgymnasiet. Det är svårt att få tag på bra personal och de vi anställer har gjort praktik hos oss. De kan köra våra betongbilar direkt när de börjar, säger Hanna Wendin från bolaget.

Anders Wahlgren från Wiklunds Åkeri i Stockholm med filial i Uppsala vet inte hur bolaget ska rekrytera om utbildningen läggs ned.

– Det är alltid svårt att hitta bra förare. Genom att vi kan ha dem som praktikanter så lär vi känna dem. Ofta har de valt att bli förare och är intresserade av yrket. Det är viktigt.

Kan ni inte rekrytera från Stockholm?

– Det är svårt. De vill inte jobba i Uppsala, säger Anders Wahlgren.

Enligt Hasse Norbeck från Tya, ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportsektorn, är Bolandgymnasiets transportutbildningar bland de bästa i Mälardalsregionen.

– Man har bra lärare, bra elever, ett bra samarbete med företagen i stan. Utbildningarna är certifierad och kvalitetssäkrade. De kostar men kommunen tittar bara på en påse pengar. Utbildningarna betalar sig snabbt. Eleverna börjar ju jobba och betala skatt till kommunen direkt efter skolan och de flesta blir kvar i stan, säger han.

Hasse Norbeck beräknar att Uppsala behöver 1500 nya yrkesförare under en tioårsperiod.

– Det är 150 om året. Redan i dag har företagen svårt att få tag på förare och det blir värre när man börjar bygga förbifart Stockholm som kommer att suga upp många förare från hela regionen.

Det är ekonomisk kris för gymnasiet. Vad har du för förslag?

– Jag tycker man kan flytta till Jällagymnasiet, men ta med transportprogrammet. Det är en bra utbildning som Uppsala behöver, säger Hasse Norbeck.

Flygbolaget Sas är kritisk till att utbildningen inom flygteknik på Arlanda läggs ned. Sas räknar med att behöva nyanställa mellan 50 och 100 tekniker de närmaste 5-10 åren på grund av pensionsavgångar.

– Försvinner Bolandgymnasiets utbildning kommer vi att få problem. Utbildningen är väl integrerad i verksamheten på Arlanda, säger Jesper Sjölander, produktionschef för Sas tekniska avdelning.

Det finns visserligen liknande utbildningar i Västerås och Linköping, men det är en fördel att kunna rekrytera från Mälardalen.

– Tittar man på flygsektorn som helhet i landet så är det Arlanda som gäller. Jag tror att mer av det tekniska arbete som man under senare år lagt i bland annat Baltikum kommer att tas hem på sikt. Då behövs den här sortens utbildning, säger Jesper Sjölander.

Ledningen för flygteknikerutbildningen anser att nedläggningsförslaget bygger på fel ekonomiska förutsättningar och kommer att informera utbildningsnämnden om det. Förhoppningen är att förslaget ändras.

Beslutet fattas nästa vecka

I måndags blev planen på att lägga ned Bolandgymnaiset och en rad utbildningar känd. Beslut fattas av utbildningsnämnden nästa vecka.

De här utbildningarna föreslås läggas ned:

Flygteknikutbildningen

Hantverksprogrammet, inriktning frisör och stylist

Bygg, inriktningen anläggningsmaskinförare

Fordon, inriktningen transportteknik

Estetiska programmets inriktningar mot dans, teater och foto med multikompetens

Byggprogrammet med husbyggnad, måleri och plåtslageri, programmet individuellt alternativ, fordonsprogrammet, estetiska programmet och vård och omsorgsprogrammet flyttar till andra skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om