Turbulensen kring Röda Korset fick cirka 40 000 medlemmar i landet att lämna organisationen. Det motsvarar nästan var femte medlem. I Uppsalakretsen, som omfattar centrala Uppsala, lämnade 576 medlemmar organisationen.
– Det hade naturligtvis att göra med den turbulens som uppstod för Röda Korset centralt. Vi har försökt förklara för medlemmarna att vi i Uppsala är en juridisk person och bestämmer över våra pengar själva, säger Uppsalakretsens ordförande Ann-Marie Pernulf.
En del av medlemsavgiften hamnar dock alltid i centrala organisationen och bland allmänheten har det inte gjorts skillnad på Röda Korset nationellt och Uppsalakretsen. Ann-Marie Pernulf berättar att äldre som tidigare var aktiva med insamlingsbössor hoppade av uppdraget efter att de fått arga kommentarer från allmänheten.
Ett par Uppsalabutiker ville inte tillåta insamlingsbössor i sina lokaler eftersom de inte ville kopplas ihop med organisationen. I dag finns det åter bössor i butikerna och inom Uppsalakretsen har man organiserat en ny insamlingsgrupp.
– Sedan allt hände har vi arbetat med att tala om för allmänheten vad vi bidrar med lokalt, säger hon och nämner att Uppsalakretsen i år bidrar med pengar till ett sommarläger för funktionshindrade barn och betalar maten åt Grottans verksamhet bland hemlösa.
50 nya medlemmar har sedan årsskiftet värvats till Uppsalakretsen, men av de som gått ur har bara fem återvärvats.
– Det går fort att förstöra ett gott rykte och det tar långt tid att bygga upp det igen.
Ann-Marie Pernulf tror inte att någon organisation kan ha tillräckliga rutiner mot den som vill förskingra pengar.
– Jag är inte rädd att det ska inträffa något hos oss. Jag tycker att vi hade en god säkerhet redan tidigare, men vi har ytterligare skärpt till den.
Röda Korset har på central nivå uttalat att man har färre medlemmar men mer verksamhet. Också i Uppsalakretsen hörs samma budskap. Till och med ekonomin beskrivs som bättre med en ökad omsättning från 9,6 miljoner 2009 till 10,5 förra året. Främst beror det på att försäljningen ökat vid second hand-butiken Kupan i Boländerna. Enligt kretsen har det ekonomiska läget bidragit till utökade aktiviteter och möjlighet till större internationella bidrag än tidigare år.
Uppsalakretsen hade vid årsskiftet 3 451 medlemmar. Omkring 570 av de betalande medlemmarna är aktiva i bland annat träffpunkter för flyktingar, second handbutiken Kupan och sociala aktiviteter för äldre.