Var fjärde har haft könssjukdom

Mer än var fjärde kvinnlig student i Uppsala har haft klamydia, kondylom, genital herpes eller någon annan sexuellt överförbar sjukdom.

Lundellska skolan,Kärleksakuten . Kondomer

Lundellska skolan,Kärleksakuten . Kondomer

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2015-10-30 05:00

Det visar en studie bland 353 kvinnliga studenter som förra året besökte Studentgyn i Uppsala för preventivmedelsrådgivning. I samband med besöket besvarade de också en enkät med frågor om bland annat könssjukdomar och sina sexualvanor.

– Våra resultat visar att det finns ett fortsatt stort behov av insatser för att öka medvetenheten bland unga kvinnor om sexuelt överförbara sjukdomar och deras följder, och om vikten av förebyggande åtgärder som att använda kondom och hpv-vaccinationer, säger Tanja Tydén, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Drygt 26 procent av deltagarna uppgav att de haft någon könssjukdom. Det är en något högre andel än tio år tidgare, men i nivå med vad deltagarna uppgav i en liknande enkätstudie 2009.

En tydlig förändring i studenters sexualvanor under de senaste årtiondena är en ökning av antalet partners. Enligt enkäten förra året hade "genomsnittsstudentskan" haft 12 sexualpartners. De som haft någon sexuellt överförbar sjukdom hade i genomsnitt haft nära 19 sexualpartners, nästan dubbelt så många som studentskor som inte haft någon könssjukdom.

– Det är en sak att ha många partners om man skyddar sig, men om man inte använder kondom innebär varje ny partner att risken för att få någon sexuellt överförbar sjukdom ökar med flera procent. Tyvärr var oskyddat sex utan kondom överlag vanligt bland studenterna, i synnerhet bland dem som haft någon könssjukdom, säger Tanja Tydén.

Nära 40 procent av studentskorna var vaccinerade mot hpv-viruset. I den gruppen var könssjukdomar mindre vanliga än bland studentskor som inte var hpv-vaccinerade.

– I vart fall hittills har farhågor om att hpv-vaccinationen skulle kunna leda till mindre säkert sex genom att invagga flickor i et slags falsk trygghet alltså inte infriats, säger Tanja Tydén.

Nära 92 procent av studentskorna uppgav att de var heterosexuella och av dem som haft någon könssjukdom uppgav närmare 97 procent det. Kvinnliga studenter som haft någon könssjukdom har alltså nästan alltid blivit smittade av någon man.

– Det är viktigt att hela ansvaret för unga kvinnors sexuella hälsa inte läggs på kvinnorna själva. Vi planerar nu att göra en liknande studie bland unga manliga studenter. Förhoppningsvis kan den ge kunskaper som kan användas i arbetet för att förbättra båda könens sexuella hälsa, säger Tanja Tydén.

Hela studien kan läsas på nätet i Upsala Journal of Medical Sciences.

Så svarade studenterna på några frågor

Klamydia och kondylom var de vanligaste könssjukdomarna, som 15 respektiva 11 procent av de kvinnliga studenterna hade haft. Drygt tre procent hade haft genital herpes och knappt en procent rapporterade att de haft gonorré.

Över 95 procent av studenterna hade både gett och tagit emot munsex och nära hälften hade erfarenhet av analsex.

Jämfört med övriga deltagare hade studenterna som haft någon könssjukdom haft fler sexualpartners och oftare haft "engångsligg" utan att använda kondom. Att ha genomgått en abort och att röka var också vanligare bland deltagarna som haft någon könssjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om