Var fjärde polistjänst är obesatt i Uppsala
Idag finns bara två närpoliser kvar i Uppsala kommun, och var fjärde polistjänst är obesatt. I längden hotas rättssäkerheten, när polisen inte hinner åka på brott, säger Gunnar Elrud, ordförande i polisförbundet i Uppsala län.
Dagens poliskår har enligt honom långt ifrån de resurser som krävs för att hålla jämna steg med brottsligheten.
— Vi har varken tillräckligt mycket folk i yttre tjänst, eller tillräckligt med folk för att klara av alla utredningar. De lägst prioriterade ärendena har vi svårt att hinna med.
Andra följder av de bristande ekonomiska resurserna inom polisen, är för långa väntetider på utryckningsstyrkorna, och en försämrad trafiksäkerhet, säger Gunnar Elrud.
Tio områden blev tre
För fem år sedan genomfördes närpolisreformen i Uppsala län. Tanken var att polisen skulle arbeta i brottsstävjande syfte, genom att röra sig ute bland folk, finnas till hands på gator och torg. Verkligheten har dock blivit annorlunda. Av besparingsskäl har närpolisstyrkan successivt blivit allt mindre.
En efter en har närpolisstationerna lagts ner.
— Av de från början tio närpolisområdena i Uppsala län, återstår idag endast tre, säger Gunnar Elrud.
Dessa områden, alla i Uppsala kommun, har var sin chef, men saknar personal.
I nuläget jobbar endast två personer som närpoliser i Uppsala kommun.
Enligt Gunnar Elrud, är reformen, tillsammans med besparingskraven, orsakerna till att polissituationen i Uppsala län ser ut som den gör idag.
—Närpolisreformen var väldigt resurskrävande, samtidigt som vi fick mindre pengar till vårt förfogande.
Ungdomsroteln lades ner
Den omorganisation av poliskåren som närpolisreformen innebar, möttes redan från början av hård kritik. Bland annat togs många poliser från utryckningsverksamheten, och placerades på olika närpolisstationer i länet. Resultatet blev att det inte fanns tillräckligt med poliser kvar som bara ägnade sig åt brådskande fall. Därför fick även närpoliserna rycka ut på akuta ärenden.
Samtidigt lades ungdomsroteln ner, och många civilanställda avskedades.
Åldrande poliskår
Rekryteringsproblem i kombination med en åldrande poliskår, ser Gunnar Elrud som ytterligare faktorer som bidragit till den nuvarande situationen.
— Under ett par års tid, när det var intagningsstopp på Polishögskolan, hade polisen inte råd att anställa folk, samtidigt som många gick i pension. Och det säger sig självt att de äldre poliserna inte är lika snabba och alerta, som de yngre.
"Hela samhället kan rasera"
Gunnar Elruds framtidsvision är dyster, om inte problemen inom poliskåren snart ser en lösning.
— Någonstans tappar man den demokratiska tanken. Folk som har råd med privat skydd i form av försäkringar, kommer att skaffa sig det. Det är de övriga, de som inte har råd, som blir lidande.
Problemet ska inte ses som enbart polisiärt, utan är något som angår hela samhället, menar han.
— Rättssäkerheten hotas, när polisen inte hinner åka på brott. Finns det inga tjänster, går brottslingarna fria. Går det riktigt långt riskerar hela samhällsbyggnaden att rasera.
Långsiktigt arbete
Enligt Jan Ridefelt, vikarierande länspolismästare i Uppsala län, har närpolissystemet inte spelat ut sin roll.
Närpolisen i Uppsala kommun har istället förändrat strategi i sitt arbetssätt, säger han. Arbetssättet är nu mer probleminriktat och långsiktigt. Polisen ska inte bara reagera när det händer något, utan bygga upp kunskap i förebyggande syfte. I den här verksamheten ska närpolischeferna utgöra navet.
— Uppsala är indelat i olika ansvarsområden. Varje närpolischef ska ha kunskap om sitt område, se till de problem som finns där, och sen komma med förslag på lösningar.
Detta trots att det formellt sett inte finns någon personal under närpolischeferna.
— Närpolischeferna jobbar numera tätt ihop med utryckningsstyrkorna, säger Jan Ridefelt.
Lokal rekrytering
Börje Wennberg, ledamot i polisstyrelsen i Uppsala län, håller med om att polisbristen i länet är stor. Någon siffra vill han dock inte uppge.
— Det handlar om att skapa möjligheter till utbildning, säger han. I och med att det nu finns polisutbildningar på ytterligare två ställen i landet, förutom i Solna även i Umeå och Växjö, kommer situationen att förbättras. Det gäller också att hitta alternativa former för utbildning.
Ett sätt, enligt honom, är att rekrytera folk lokalt.
Tanken är att komma överens med blivande poliser från exempelvis Uppsala att förbinda sig att jobba i Uppsala ett par år efter utbildningen.
— Uppsala har ju haft ett stort bortfall i och med att många poliser drar sig mot Arlanda, där de får bättre betalt.
Om huruvida närpolisreformen har lyckats eller inte, säger han:
— Tanken i sig är god, att polisen ska vara en del av samhället. Problemet idag är inte att det finns för få tjänster, utan att det finns för få poliser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!