Var rädd om lärarstatusen

I går inledde medlarna arbetet för att få till ett nytt läraravtal. Det är ganska utsiktslöst och sannolikheten för att det verkligen blir en lärarstrejk måste betraktas som stor.

Johan Rudström

Johan Rudström

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2012-08-29 00:00

En strejk kommer dock inte att leda till en bättre skola med högre status för lärarna, vilket borde vara avsikten. De som drabbas av inställd undervisning är bara eleverna – och lärarna själva.
De stora lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, har valt två strategier i sin berättigade kamp för att höja lärarnas status. Den ena är en skrämseltaktik som målar ut skolan som en hemsk arbetsplats där alla som har möjlighet tar till flykten. Den andra är en positiv kampanj, Ja till lärarna, som ska få alla att förstå vilken resurs lärarna är, att de är värda lite mer av skattepengarna.
Men det positiva budskapet slår in öppna dörrar då alla, inklusive ledande politiker, redan tycker så. Och skrämseltaktiken gör bara att ansökningarna till lärarhögskolan blir färre.

Lärarnas status är på väg att höjas. Det beror inte på några kampanjer utan på ett enträget arbete för en bättre skola.
Det råder bred politisk enighet om att skolan och skolresultaten måste förbättras för att Sverige ska fortsätta utvecklas. Och om lärarnas nyckelroll för att målet ska uppnås.
Alltså har vi en ny läroplan, ett nytt betygssystem, en reformerad lärarutbildning, mer resurser till skolledarutbildning, samt karriärmöjligheter och individuell lönesättning för lärarna.
Arbetsgivarna, kommunerna, är med på båten och erbjöd före sommaren ett löneavtal som faktiskt var ”ett tydligt steg på väg mot 10 000 kronor mer i månaden” (lärarnas krav), med löneökningar på 50 procent mer än industrinormen det första året.

Men stridslystenheten består och snart har vi kanske lärare med plakat på en skolgård nära dig. Men effekten kommer som sagt att utebli.
Arbetsgivarna darrar inte som flyg- eller byggbolag, som känns vid dagliga miljonförluster vid en strejk. Snarare sitter de som landstingen under sjuksköterskestrejken 2008 och räknar pengar i uteblivna löner, men utan att oroa sig för operationsköer när arbetet återupptas.
De som tröttnar först är kanske varken lärarna eller kommunerna – det är kanske föräldrar vilkas barn riskerar att halka efter i skolan. Stödet för lärarnas högre status är starkt i dag. Detta är en stor tillgång för lärarna som de borde vara rädda om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om