Var sjätte kroganställd möter droger ofta

För en del av personalen på Uppsalas krogar hör knark till vardagen. 17 procent av personalen ser varje vecka narkotikapåverkade gäster på sin arbetsplats.

Uppsala2007-09-12 18:37
Det visar en enkät som gjorts under året bland 140 kroganställda i Uppsala kommun. Där har anställda fått svara på frågor om narkotikasituationen på krogen. Av undersökningen framgår också att 18 procent av de tillfrågade dessutom upplever att det finns mer knark på stans nöjesställen i dag än för fem år sedan. Bakom enkäten står Uppsala kommun i samarbete med Mobilisering mot narkotika.

Uppsala kommun ligger på en sjätteplats bland de elva undersökta kommunerna. Listan toppas inte av storstäderna som man kunde förvänta sig, utan det är i Helsingborg, Norrköping och Sundsvall som problemet med narkotika på krogen är störst, berättar Susanne Halldén, projektledare på länsstyrelsen i Uppsala.
- Vi frågade främst personal på de Uppsalakrogar som har öppet till kl 03 och krogar med danstillstånd.
Susanne Halldén anser att det på ett sätt är positivt att Uppsala hamnar först på sjätte plats.
- Men vi har andra siffror som klart visar att just krogen är en arena där folk kanske är berusade och därför mer angelägna att testa droger. Satsningen är därför av förebyggande karaktär, säger Susanne Halldén.

Magnus Björkegren, Restaurang Flustret, är inte förvånad över enkätens resultat. Han tycker också att problemet är vanligare, och säger att man redan nu jobbar mycket med värderingar och policy visavi droger.
- Vi har en egen utbildning för personalen om hur vi reagerar och agerar när folk är drogade, men alla kommer i höst att få en utbildning av polisen i tecken och symptom på narkotikaanvändning. Jag vill inte att min personal skall behöva jobba bland påtända personer, och jag tycker att folk som går på krogen för att ha kul skall slippa drogpåverkade människor.
Bakgrund

Uppsala är en av elva kommuner som fått stöd av den statliga kommittén Mobilisering mot narkotika för att delta i den nationella krogsatsningen.
Målet är att begränsa tillgången på narkotika, påverka ungdomars inställning till droger och skapa en säker arbetsmiljö för dem som jobbar på restauranger och nöjesställen.Krögare, kommunala tjänstemän och polisen skall samverka mer aktivt för en narkotikafri krog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om