Var tionde upplever hot

Mejlhot och påhopp i sociala medier. Var tionde förtroendevald inom Uppsala läns landsting har upplevt hot och trakasserier, visar en ny enkätundersökning.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2014-06-17 11:59

”Ett hot mot hela vårt politiska system”. Så beskriver Anna Manell (FP), ordförande för utskottet för demokrati, jämställdhet och integration, resultatet från den enkät som i samband med tisdagens landstingsfullmäktige presenterades för politikerna.

Samtliga förtroendevalda inom landstinget har fått svara på frågor om hot och våld. Av de 136 som deltagit svarar 13 procent ja på frågan om de eller en närstående hotats eller trakasserats på grund av sitt politiska uppdrag.

– Anmärkningsvärt är att de som blivit utsatta för hot har blivit det flera gånger. Ska man se det från ett demokratiskt perspektiv är det givetvis helt oacceptabelt, säger Anna Manell.

Hon menar att dagens hårda klimat, framför allt i sociala medier, på sikt kommer att få negativa konsekvenser.

– Vi riskerar att missa en massa kompetenta människor som skulle kunna göra stor nytta för landstinget i Uppsala. Hur blir det när bara en liten klick vågar?

Anna Manell tror att det är svårt att få ner siffran till noll. Hon menar ändå att det finns saker att göra, till exempel att arbeta mer förebyggande. Och där har partierna ett stort ansvar, enligt henne. Tidigare har partierna i landstingsfullmäktige bjudits in till en utbildning om hur man kan minska risken för just hot och våld.

– Man måste veta hur man ska agera i hotfulla situationer och vad ska man göra efteråt. Undersökningen visar att de flesta inte vänder sig till någon alls. Men det måste polisanmälas. Polisen har en större kunskap än tidigare, men samarbetet med dem behöver givetvis utvecklas vidare.

Hot och våld

49,6 procent av Uppsala läns landstings förtroendevalda deltog i enkäten. Av dessa svarar 13 procent att de eller någon närstående upplevt hot, våld eller trakasserier. 10 procent svarar att de upplevt det mer än en gång. Av de som svarat ja har 72 procent svarat att de inte vänt sig till någon instans för hjälp. 44, respektive 43 procent anser att de inte har tillräckliga kunskaper för att veta hur man ska agera eller hantera ett sådant ärende.

Initiativtagare till enkäten är utskottet för demokrati, jämställdhet och integration vid Uppsala läns landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om