80 000 Uppsalabor saknar plats i skyddsrum

Om det blir krig saknar var tredje Uppsalabo plats i skyddsrum. "I sammanhanget ska man komma ihåg att Sverige är ett världens skyddsrumstätaste länder", säger Anders Johannesson på MSB.

UNT har besökt två av Uppsalas 1 273 skyddsrum.

UNT har besökt två av Uppsalas 1 273 skyddsrum.

Foto: Adam Wrafter/David Rydell

Uppsala2022-03-06 05:00

I Uppsala kommun bor cirka 237 600 personer, men i stadens 1 273 skyddsrum finns det bara plats åt 158 093 personer. Exakt var de är belägna går att se på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) skyddsrumskarta.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tanken aldrig varit att bygga skyddsrum så att de räcker åt alla. 

– När det byggdes skyddsrum så prioriterades större orter och centrala delar som man ansåg hade störst risk för bombanfall, som militärstrategiska områden och större städer med hamnar vid kusterna. På landet och i mindre byar och städer var risken mindre, säger Anders Johannesson på enheten för befolkningsskydd på MSB.

undefined
"VI har haft turen att inte uppleva krig under vår livstid", säger Martin Åkerlind (till höger), fastighets- och serviceansvarig på Region Uppsala.

På Akademiska sjukhuset – ett av Sveriges sju universitetssjukhus och ett viktigt objekt att skydda i krig – finns totalt 17 skyddsrum i varierande storlek. Morgan Persson, teknisk förvaltare på Region Uppsala visar UNT två av dem.

– Det här har man ju kanske inte tänkt så mycket på i fredstid, men nu har vi ju fått se över våra rutiner i och med säkerhetsläget, säger Morgan Persson.

undefined
Det här skyddsrummet har plats för 300 personer och används i dagsläget som ett omklädningsrum.

Det större utrymmet med plats åt 300 personer används i dagsläget som omklädningsrum – men skåpen är flyttbara och skyddsrummet ska i händelse av krig gå att ställa i ordning på 48 timmar, vilket är MSB:s krav. Detsamma gäller för det andra rummet som agerar förrådsutrymme i fredstid. Där finns bland annat material som kan komma till användning i krig, alltifrån sjukvårdsmateriel till bajstunnor.

– De är än så länge oanvända, säger Martin Åkerlind, fastighets- och serviceansvarig på Region Uppsala.

undefined
Provisoriska toaletter i ett av Akademiska sjukhusets skyddsrum.

I Sverige finns det totalt cirka 65 000 skyddsrum med plats åt sju miljoner personer. Den siffran kan vara högre eftersom MSB inte har kännedom om alla privatägda skyddsrum. Enligt Anders Johannesson är det svårt att säga något generellt om skicket på Sveriges skyddsrum. Hans bild är ändå att många av dem har brister, men oftast av enklare art och lätta att åtgärda.

– Det kan vara torra lister i dörr, brister i golvbrunn eller att skyddsrumsskylten saknas på fasaden utanför. Om en privatperson byggt ett skyddsrum utan statliga medel har vi ingen aning om var det ligger och inte heller något ansvar för det, säger han. 

undefined
Totalt finns det 17 skyddsrum på Akademiska sjukhuset.

Regeringen tillsatte i fjol en utredning om civilbefolkningens skydd vid höjd beredskap. Den inbegriper bland annat analys av nuvarande skyddsrumsbestånd och ska ta ställning till om fler skyddsrum ska byggas. Utredningen ska vara klar senast den 22 november i år.

Bör vi bygga fler skyddsrum i Sverige?

– Det beror på vad utredningen kommer fram till. Men vi kan se att i vissa områden saknas det skyddsrum och behovet av skyddsrum, säger Anders Johannesson.

undefined
Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med den här skylten.

Det har inte byggts några skyddsrum med statliga medel sedan 2002 och vissa områden, som Stenhagen i Uppsala, saknar helt skyddsrum.

Vart ska man då ta vägen om ett bombanfall inträffar?

– Förutom skyddsrum så är utrymning ett sätt att skydd civilbefolkningen. Spontanutrymning skulle säkert bli en del i det, men det är främst något som kommunen organiserar. I sammanhanget ska man även komma ihåg att Sverige är ett världens skyddsrumstätaste länder, säger Anders Johannesson.

undefined
Skyddsrumsdörrar är byggda för att stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus.

De som inte har något skyddsrum nära sig ska bege sig till ett annat skyddande utrymme, som en källare eller tunnelbanestation.

De flesta skyddsrum ligger i källare i lägenhetshus. UNT har fått en visning i ett av dem i Fålhagen.

I skyddsrummet får 240 personer plats. Det är i princip hela bostadsrättsföreningen, enligt Leif Söderberg som sitter i styrelsen.

– Men sedan har jag förstått att man inte har "sitt" skyddsrum, och egentligen vem som helst har rätt att vara här, säger han.

undefined
I bostadsrättsföreningen Dan i Fålhagen finns ett skyddsrum med plats för 240 personer. "Det är i princip hela föreningen", säger Leif Söderberg som sitter i styrelsen.

Cyklar och förråd med trädörrar tar upp en stor del av ytan i skyddsrummet. I händelse av att skyddsrummet behöver ställas i ordning måste cyklarna bort och förråden rivas.

– Förråden ska bort och istället ska betongväggar sättas upp där. Det kommer bli en hel del bråte som hamnar på gården, säger Leif Söderberg.

undefined
Förstärkt dörr i skyddsrummet i Fålhagen.

Sist men inte minst ska vattenpump installeras och de provisoriska toaletterna ställas i ordning.

Har du tänkt mycket på ert skyddsrum på sistone?

– Jag har inte tänkt så mycket på det nu. Däremot reagerade jag när MSB har var här och besiktigade skyddsrummet 2016 och sade att alla deras resurser hade gått till Gotland efter att Ryssland annekterat Krim 2014.

Behövs i ett skyddsrum

• Vatten upptappat på kärl

• Värme

• Ventilation

• Toalettmöjlighet

• Kan vara bra att ta med själv: Ficklampa, vatten, mat som håller i rumstemperatur, hygienartiklar, toalettpapper, mediciner, första hjälpen-väska, varma kläder, värdehandlingar, nycklar, mobiltelefon + laddare eller powerbank

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!