Varannan Uppsalabo vill rädda fasaden

Bevara Åhlénshusets nuvarande fasad, tycker en majoritet av de tillfrågade Uppsalaborna i UNT:s undersökning. Mest angelägen om att bevara huset är man från medelåldern och uppåt.

Ett förslag är att klä in Tempohuset i en glasfasad.

Ett förslag är att klä in Tempohuset i en glasfasad.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2010-07-04 08:12

Åhlénsfasadens vara eller icke vara – det är frågan. I en undersökning som gjorts av opinionsföretaget Novus, på uppdrag av UNT, märker man ett visst stöd för att låta huset ha kvar sin nuvarande, och genom åren hett omdebatterade, ”tårtpappersfasad”. På kommunens stadsbyggnadskontor ligger sedan några månader tillbaka ett förslag från fastighetsägaren Axfast om att bygga om Åhlénshuset och ersätta den nuvarande grå fasaden med en glasfasad. Det föreslås även en utbyggnad mot parkeringssidan, mitt emot biografen Royal på Dragarbrunnsgatan.

I undersökningen där totalt 576 personer tillfrågats vill 38 procent av personerna under 35 ha kvar huset som det ser ut i dag. Men det verkliga stödet finns bland de som är 50 år och äldre: 67 procent svarar att de vill ha kvar den nuvarande utformningen. UNT:s lilla vandring bland daglediga Uppsalabor runt Åhlénshuset visar att åsikterna om ”tårtpappersfasaden” är olika.
- Det är skitfult, vansinnigt fult, säger 46-årige Anders Johansson med eftertryck.

Han hör till de som sågar huset längs betonggrunden:
- Men å andra sidan, tillägger han, hela torget är ju förstört så jag vet inte hur man skulle kunna göra det finare.

Det är inte svårt att hitta åsikter om den grå kuben på Stora Torget. Ung som gammal tycker något, men även folk som tycker illa om huset tycker att det är en del av Uppsala.
- Att det är fult kan väl alla hålla med om, men det är en bra mötesplats, säger 55-åriga Kristina Göthamn på Forumtorget.

60-åriga Gun Karlberg korsar Stora Torget i ett par slingriga glasögonbågar. Med lite fantasi kan man få för sig att tillverkaren hämtat inspiration från tårtpappersmönstret på Åhlénshuset.
- Du ser, det börjar bli modernt igen!

Gun Karlberg har vant sig vid huset.
- Det är ju en epok. Tar man bort allt som hänger ihop med olika epoker så blir allting väldigt stereotypt.

Barbro Eriksson är inne på samma spår:
– Förut tyckte jag att det var fult, men nu vet jag inte. Nu är det i tiden. Jag tycker att det känns modernt. Det sticker ut.

Men renovering? Nej, lägg pengarna på något annat, tycker 18-åriga Linda Lagerfelt med några kompisar utanför Åhléns entré.

Miqe Erikzén, 44, som kommer från Uppsala vill att fasaden ska se ut som förr.
– Då var den mer vit. Men det kan vara så att jag bedrar mig för att huset blivit mera skitigt.

23-åriga Seval Akgül låter nostalgisk när hon berättar att huset stått där sedan hon föddes.
– Huset är absolut en del av Uppsala, men det skulle kunna renoveras.

Kompisen Yildiz Tasar, 27, håller med:
– Jag tycker att huset är bra så här, men kanske kunde man renovera lite.

Anna-Lisa Wellso som är född 1931 tycker att det kan bli för mycket prat om att K-märka byggnader.
– De kunde ju ha en vackrare yttre fasad, säger hon och sneglar upp mot huset.

Bertil Färdigs som är några år äldre tycker inte heller att huset är vackert.
– Men att bygga en glasfasad, det vet jag inte... Det blir mycket att slå sönder för de som är lagda åt det hållet.

Andra omdebatterade hus i Uppsala:

Skandalhuset - på S:t Olofsgatan, byggdes högre än det gamla Universitetshuset under tidigt 1900-tal, vilket ansågs vara en skandal. Argumenten emot det nya huset var att Universitetshuset då hamnade i skuggan.

Musikens hus - Placeringen, utformningen och kostnaden kritiserades och debatterades livligt. Några politiker i kommunfullmäktige stannade till och med hemma från omröstningen, på grund av att de inte var överens med sina partier i frågan.

Polishuset - Turerna var många och redan före uppförandet hade huset getts omdömen som batongpalats och Stalinbarock. Detaljplanen mötte kritik i kommunfullmäktige men antogs ändå med stor majoritet.

Pedagogikum - nedanför Slottet, längs med Norbyvägen. Kritikerna har vänt sig emot att väldiga byggnader placerats i en historiskt känslig miljö. Ovärdigt bygge, övergrepp på kulturarvet och vandalisering var några av orden som fälldes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om